Att Esperi Cares vd avgår löser inget, eftersom bolagets vinstkrav inte har förändrats på något sätt

Minns ni beskrivningen av hur fattighjonen i Astrid Lindgrens ”Nya hyss av Emil i Lönneberga” hade det?
Fullt av utslitna gamla människor, knappt om mat, lort och elände. Över fattigstugan och fattighjonen bestämde Kommandoran, och hon var så girig och så glupsk att hon tog både den palt och den korv som Emils mamma skickade i sin julkorg till fattigstugan, så inget blev kvar till hjonen.
”Den fattigstugan som de hade i Lönneberga var väl inte värre än andra, men ändå var den ett förskräckligt ställe att hamna på, när man blev gammal och inte kunde klara sig själv längre.”
Minns ni beskrivningen av vårdbolaget Esperi Cares så kallade äldreomsorg i januari 2019 i välfärdsstaten Finland, skildrad i HBL (28.1.2019), som citerar tillsynsmyndigheten Valviras rapport om företagets vårdhem Ulrika i Kristinestad?
HBL listar: en medvetslös överdoserad klient, som har felmedicinerats sedan december och där kontrollen av medicineringen har brustit på grund av personalbrist, en äldre människa som akut måste skickas till sjukhus med misstänkt, men odiagnosticerad och därmed också obehandlad lunginflammation, sårvård som lämnades ogjord också på grund av personalbrist och äldre som duschades en gång i veckan.
Vårdhemmet – även om det i det här fallet verkligen känns motbjudande att använda ett ord som syftar både på vård och hem, då ingendera verkar ha ingått i verksamheten – leddes på distans på 200 kilometers avstånd.
Och listan på missförhållanden bara fortsätter och fortsätter: en klient hade fått en annan klients mediciner, en klient som hade fallit fick ingen vård, trots att personen som senare avled konstaterades ha en armfraktur, medicinlistorna var bristfälliga och personalen visste inte hur många som bodde i hemmet.
Som bekant har Kristinestads stad har tagit över verksamheten och patientsäkerheten ska vara tryggad.
Helsingin Sanomat skriver att Valvira har fått anmälningar om missförhållanden vid tiotals andra enheter som Esperi Care upprätthåller på olika orter i landet.
ÅU skrev i går (29.1.2019) att vårdjätten också i S:t Karins har haft för lite personal på jobb, något som staden har utrett, då den har fått klagomål.
Enligt Yle Uutiset (28.1.2019) har Regionförvaltningsverket under de senaste åren anmärkt på missförhållandena vid sexton av Esperi Cares vårdenheter i fjorton städer.
Till exempel enheten i Fredrikshamn har ibland varit helt utan personal.
För att lappa hålen i arbetslistorna har man skrivit in så kallade spökvårdare, som inte finns.
Det har försvunnit starka opioider, och personalen hade 2018 fått besked om att hjälp inte ska tillkallas om någon faller ur sängen klockan fem på morgonen, utan bara täckas över med en filt, tills morgonpersonalen kommer på jobb.
Enligt Yle Uutiset har den övervakande myndigheten upptäckt problem också i Esperi Cares vårdhem Kuninkaanlaakso, Kaskenniitty och Kaskenpuisto i Åbo.
På onsdagsmorgonen kom beskedet att Esperi Cares vd Marja Aarnio-Isohanni avgår.
Hon säger att tyngdpunkten i hennes arbete har varit i tillväxten och lönsamheten, medan personalfrågorna har fått för lite uppmärksamhet (Yle Uutiset 29.1.2019).
Den meningen säger egentligen allt om hur vårdbolaget tänker och fungerar.
Vinsten och lönsamheten är det som räknas, även om det borde handla om daglig vård och omsorg av gamla människor.
Att göra vinst på vanvård är vidrigt och helt oförsvarbart.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vd:ns avgång inte löser några problem. Esperi Cares vinstkrav har inte försvunnit någonstans.
Bolagets omsättning var i fjol 270 miljoner euro (Yle Uutiset 28.1.2019) och dotterbolaget Esperi Care Holding har inte betalat någon skatt de senaste åren till Finland.
Också den privata vårdkoncernen Attendo har problem med personalbrist och Regionförvaltningsverket har under åren 2016–2018 fattat sexton tillsynsbeslut med krav om att företaget ska åtgärda påtalade brister (Svenska Yle 29.1.2019).
Minns ni hur det gick för Kommandoran?
Trots att hon hade ätit upp alla godsakerna i Emils mammas julkorg utan att dela med sig det minsta, kunde hon inte motstå den korv som satt uppstucken på en pinne i snön.
Den korven var ett lockbete och tänkt för en hungrig varg, och så hamnade Kommandoran med ett skrik rakt ner i varggropen därifrån hon inte kunde ta sig upp på egen hand.
I dag behandlas SDP:s interpellation om äldrevården och facket JHL kräver skärpta upphandlingslagar och ett krisprogram som garanterar en lagstadgad resursering.
Det är dags att sätta stopp för girigheten och gräva en varggrop för glupskheten.
LÄS OCKSÅ:
För lite personal hos Esperi i S:t Karins…
Kommuner i Åbotrakten: Vi kontrollerar att personalen är tillräcklig — boenden har varit underbemannade i Åbo
Esperi Cares vd Marja Aarnio-Isohanni avgår
Sipilä i frågetimmen: Problemen med Esperi Care beror inte på nedskärningar
Yle: Många städer har slutat anlita Esperi Care på grund av brister i vården
Valviras pressmeddelande om att vården vid Esperis enhet i Kristinestad avbryts
Esperi öppnar nytt äldrehem i S:t Karins till julen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.