Att åka skidor på gympan i Sodankylä var inte Katja Köngäs grej – i stället blev det dans på heltid i Karis

Den inkluderande stämningen och fina undervisningen har gjort den tvåspråkiga dansskolan Hurja Piruetti i Raseborg till en succéhistoria. Skolan har i dag 650 elever i alla åldrar fördelade på 100 grupper i veckan.
Det var inget som 19-åriga Katja Köngäs från Sodankylä hade kunnat drömma om då hon startade dansskolan i Karis för snart 30 år sedan.
– Jag minns att jag tänkte att det skulle vara fint om skolan blev 10 år gammal. Men nästa år fyller den 30 år.
Bytte skolgymnastik mot dans
Katja Köngäs gillade aldrig skolgymnastiken, det eviga skidåkandet och tävlandet hemma i Sodankylä. Då hon gick i andra klass fick hon börja dansa balett i den lokala dansskolan och hittade då rörelsens glädje.
– Jag hade en pedagogisk och bra danslärare som har inspirerat mig att dela med mig av rörelsens och dansens glädje också här.
Efter gymnasiet var Köngäs osäker på vad hon ville studera men dansa ville hon. Köngäs letade efter en dansskola nära Helsingfors och valet föll på Västra Nylands Folkhögskola i Karis. Det blev hennes bas då hon studerade danskonst och till danslärare vid Åbo yrkeshögskola och senare till magister vid Teaterhögskolan i Helsingfors.

Att komma från Lappland till tvåspråkiga Karis var inte så radikalt som det låter.
– Ungefär hälften av mina släktingar bor i Sverige. Så den tvåspråkiga miljön kändes ganska naturlig.
Det Köngäs däremot reagerade på, var hur separerade hobbygrupperna var språkligt i Raseborg. Något språkbad att tala om fanns inte.
– Om det finns möjligheter att jobba tillsammans ska man utnyttja dem. Det är fint att kunna simma i båda kulturerna. Jag tror att Hurja Piruettis succé bygger på att det inte bara är fokus på språket utan på rörelse.
I dag talas också engelska i dansskolan.
– Att språken blandas sänker tröskeln att delta. Barnen är otroligt bra på att hjälpa varandra att förmedla kommunikationen. De lär sig språk via rörelse.
Mycket slit för finansiering
Köngäs var bara 19 år gammal när hon grundade dansskolan Hurja Piruetti. Det började med 30 elever. I dag är de 650 i åldern 3–82 år. Det är ett elevunderlag som få skolor i Raseborg kan stoltsera med.
Hon hade aldrig tänkt bli rektor för skolan, utan skötte den i 13 år vid sidan om sitt jobb som account executive inom rekrytering i Helsingfors. Men under de åren växte skolan så mycket att Köngäs var tvungen att välja.
– Jag valde att utveckla skolan. Men de 13 åren i Helsingfors lärde mig mycket som jag har haft nytta av som rektor – som att göra upp budget till exempel.
Trots att skolan har en omfattande verksamhet och erbjuder grundläggande konstundervisning, har den hittills inte varit berättigad till statlig finansiering. Skolan är beroende av medlemsavgifter bidrag från staden, stiftelser, fonder och lokala företag. För eleverna är skolan en flerårig lärostig men för Köngäs innebär varje år samma utmaningar med att skaffa finansiering.
– Det är jättejobbigt. Jag vill inte heller höja avgifterna. Skolan ska vara till för alla.
Köngäs jobbar vanligtvis mellan 70 och 80 timmar per vecka. En arbetsdag kan sträcka sig från 8 på morgonen till 22 på kvällen med administration först och dansundervisning senare.
Men terminen avslutades den 5 maj efter två veckor av föreställningar och 121 olika dansnummer på Tryckeriteaterns scen. Köngäs kan pusta ut för en tid.
– Det är faktiskt skönt att jag får koncentrera mig på administration nu, säger hon med ett skratt.
Dansen stimulerar dina sinnen och du lär dig mycket om din kropp.
Katja Köngäs, rektor och grundare av dansskolan Hurja Piruetti
Katja Köngäs insåg i en tidig ålder att dans kan vara ett sätt att uttrycka sig på.
– Dansens fördel är mångsidigheten. Dans är inte bara steg. Dans kombinerar idrott, konst och rörelse. Man lär sig ta hand om sin grupp och varandra. Dans lär dig att se världen på ett holistiskt sätt. Dansen stimulerar dina sinnen och du lär dig mycket om din kropp. Den ger dig självförtroende då du måste våga dig upp på scenen och lära dig ta din publik.
Samhörigheten är stark i dansskolan.
– Det finns många som vill hjälpa till fast de inte dansar själva. Det känns bra att vi är som en magnet som lockar folk att visa sina starka sidor, vare sig det är dans eller någonting annat.
För sitt långvariga arbete med dansskolan tilldelas Katja Köngäs Nylands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro.
I motiveringen lyfter man bland annat fram Hurja Piruettis och Katja Köngäs kvalitativa konstpedagogik där man behandlar aktuella samhällsteman, idkar gränsöverskridande samarbeten och har en förståelse för konsten som ett medel för samverkan mellan människor med olika bakgrund.
Vad Köngäs ska göra med prispengarna har hon inte bestämt sig för.
– Jag kanske sparar dem.
Katja Köngäs
Född: I Sodankylä.
Bor: I Karis.
Familj: En son på 20 år och en dotter på 18 år.
Intressen: Löpning, gör en runda varje morgon, och deltar i ett halvmaraton varje sommar.
Kuriosa: Finsk ligamästare i taekwondo (ITF), där hon har svart bälte.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.