Förflytta dig till innehållet

Åtgärdslista mjukades upp i Raseborgsfullmäktige – skolstängningar kräver separata beslut

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Gammal skola med höstlöv i förgrunden.
I Raseborgs fullmäktige ville många försäkra sig om att den föreslagna åtgärdslistan inte innebär till exempel skolstängningar per automatik. Billnäs skola figurerar på listan.

På måndagen diskuterade fullmäktige i Raseborg en lista med föreslagna åtgärder i anslutning till stadens servicenätverk. Bland åtgärderna finns bland annat förslag om skolnätverket, däribland Billnäs skola.

Stadsdirektör Petra Theman inledde diskussionen.

– Jag förstår att det finns en hel del känslor inblandade i fastigheter och den service staden ger. Men det är viktigt att vi som stad alltid då och då klarar av att se på helheter. Det har vi gjort i och med att vi har uppdaterat servicenätsstrategin. Det är viktigt att vi är tydliga i vår viljeyttring kring hur vi tänker att Raseborg utvecklas. Det är rättvist och jämlikt för våra invånare och våra företag och för andra samarbetspartners. Alternativet är att vi tar upp de här frågorna en och en. Men då har vi inget strategiskt tänk – då tänker vi kanske inte på lika grunder kring de olika byggnaderna.

Theman underströk att man talar om riktlinjer, om en strategi och en helhetsbild.

– Det är självklart att det ska beslutas separat om varje åtgärd. Vi får inte ens besluta om skolstängningar på det här sättet. Det finns förfaranden och höranden som måste ordnas först.

”För detaljerad”

SFP:s Britt-Marie Granström tyckte att åtgärdsplanen är för detaljerad.

– Den ska vara riktgivande. Här finns många förslag som går in på detalj och föregår de alternativ som finns att tillgå. Jag kan inte riktigt stå bakom sådana förslag som jag tycker är omöjliga att genomföra.

Granström ansåg bland annat att man inte ska bygga om Billnäs skola till ett daghem.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart. Vi har i dag tre grupper i Billnäs daghem och driftskostnader för byggnaden på under 30 000 euro. Skolans driftskostnader är över 120 000 euro per år. Vi skulle mångdubbla kostnaderna för ett daghem. Samtidigt skulle vi avveckla en skolbyggnad som är i gott skick och eventuellt ännu behövs. Det ska åtminstone inte göras med brådska.

Granström anser att det inte är vettigt att flytta eleverna till Katarinaskolan.

– Skolan borde finnas kvar som ett komplement till Katarinaskolan och eventuellt administrativt som en del av skolan. Skolan väcker stort intresse bland inflyttare och är ett alternativ till en lugnare skolmiljö. Flera talare har sagt att vi behöver inflyttning och tillväxt. Då ska vi inte skrota de förutsättningarna i begynnelsen. Samtidigt vet vi att både Billnäs skolas och Katarinaskolans elever inklusive förskola inte får plats i Katarinaskolans med dagens elevantal, åtminstone inte förrän skolan är sanerad och den nya gymnastiksalen med tillhörande lokaler är byggd.

Granström hann föreslå att punkten om Billnäs skola ändras så att den skulle lyda att ”överflyttningen av eleverna från Billnäs skola till Katarinaskolan utvärderas när Katarinaskolans sanering och nybyggnad är klar att tas i bruk tidigast 2026”.

Hon drog tillbaka sitt förslag efter att SFP och SDP under en paus komponerat ett gemensamt ändringsförslag.

Tydligare formulering

Fullmäktige godkände enhälligt att omfatta ett beslut som mer tydligt än styrelsens ursprungliga förslag poängterade att de föreslagna åtgärderna kräver separata beslut.

Beslutet lydde: ”Fullmäktige godkände att de åtgärder som föreslås i bilaga 2, fungerar som grund för fortsatt beredning och hämtas för beslut till fullmäktige till de delar de hör till fullmäktiges ansvarsområde. Först då fattas avgörande beslut om de berörda delarna av servicenätet. Separat godkända åtgärder beaktas i budgeten för det kommande året och i den treåriga investeringsplanen (bindande). Målen förs dessutom in i den riktgivande investeringsplanen för tio år. Varje åtgärd inleds genom separat beredning och beslutsfattande. En aktiv tillväxtpolitik krävs, för att på ett ekonomiskt hållbart sätt kunna hantera det investeringsbehov som finns i stadens nätverk för skolor och småbarnspedagogik. Åtgärdsprogrammet granskas vid behov.”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter