Förflytta dig till innehållet

Återvändande semesterfirare överbelastar Åbos coronatelefon – staden planerar åtgärder för att kringgå flaskhalsen

Sofia Westerholm/SPT

Dörrskylt med text om virustestSofia Westerholm/SPT

Testkapaciteten testas på många håll i landet. I Åbo har underbemanningen på tidsbokningstelefonen varit ett av de största problemen.. Foto: Sofia Westerholm/SPT


Under den senaste veckan har hälsovårdens tidsbokningsnummer varit överbelastad i Åbo och hälsovården har inte hunnit ringa upp alla inom två dygn, vilket är maxtiden som telefonmeddelanden sparas.
På fredagen var det ännu långa köer på telefonbokningstjänsten. Men Katariina Kauniskangas, som ansvarar för hälsovårdstjänsterna i Åbo, säger att trycket borde lätta efter att staden flyttat över mer personal till coronatelefonen.
Kauniskangas menar att man borde få tid till coronatest samma dag eller dagen efter man tagit kontakt med hälsovården. Men ännu på torsdagen var de närmast lediga tiderna först om två dygn.
En rundringning som Yle gjort visar att hälsovården är överbelastad på många håll i landet och att det kan dröja flera dagar att få tid till ett coronatest i en del kommuner.

Återvändande utlandsresenärer vill testa sig

För ett par veckor sedan bokade tvåhundra personer i Åbo tid för att testa sig för coronaviruset; den här veckan har tusen personer tagit kontakt angående coronaviruset. Kauniskangas räknar upp flera orsaker till att hälsovården i Åbo blir nedringd just nu efter en väldigt lugn sommar hittills.
Folk börjar återvända från semestrarna och läsåret börjar snart så folk är mera måna om att kontrollera om det är coronaviruset som ligger bakom deras symtom eller inte.
— Dessutom har folk återvänt från utlandsresor, fast resor fortfarande inte rekommenderas, och vill testas eftersom de kan ha utsatts för coronaviruset, säger Kauniskangas.
På fredagen meddelade Åbo stad att folk som har rest till Balkanländerna har blivit smittade och hämtat med sig coronaviruset till Åboregionen. Detta har man kunnat konstatera från och med juli och Åbo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt börjar från och med helgen ha en hälsorådgivningsdisk på Åbo flygplats.
Tidsbokningssituationen i Åbo har förvärrats av att en del av personalen fortfarande är på semester och man inte har lyckats rekrytera tillräckligt många vikarier. Förutom att få tillräcklig bemanning till telefontjänsten planerar Åbo stad att utveckla sätt att få tid till testning utan att tvingas gå via telefonbokningen, vilket har bildat en flaskhals i testkedjan. Ett sätt är att göra det möjligt att boka tid via den digitala Omaolo-tjänsten där man kan kontrollera om man har symtom som tyder på corona.
I Helsingfors är det redan möjligt att boka tid via den digitala tjänsten. HBL skrev i torsdags att det också är rusning till testningsplatserna och att väntetiden är en till två dagar i Helsingforsregionen.
I Åbo funderar man också om det behövs flera platser för att ta coronatester.

Explosionsartad ökning

Mängden människor som söker sig till coronatester har ökat explosionsartat i hela landet under den senaste veckan. På fredagen förra veckan meddelade Institutet för hälsa och välfärd att 1 600 personer hade coronatestats under det senaste dygnet. Fredagen den här veckan var siffran uppe i 9 000 tester.
Också i Vasa har man noterat en större rusning till coronatesterna. Juha Salonen, överläkare vid Vasa centralsjukhus, säger att antalet coronatester började öka redan i juli.
— Under den senaste månaden har vi gjort lika många coronatester som under de tre, fyra första månaderna av coronaepidemin, säger Salonen.
Men det har inte lett till fler bekräftade coronafall inom Vasa centralsjukhus område. Från maj till juli har man haft sex bekräftade fall.
Det har handlat om andra sjukdomar i andningsvägarna som varit i farten.
— När restriktionerna lättat och folk har träffats mera har andra smittor spridit sig, säger Salonen.
Emma Strömberg/SPT

Dela artikeln

En kommentar: “Återvändande semesterfirare överbelastar Åbos coronatelefon – staden planerar åtgärder för att kringgå flaskhalsen

  1. Saku Kallio skrev

    Kanske de som rest utomlands trots rekommendationerna att inte resa skulle använda den privata sektorn istället.
    Så skulle det inte överbelastad den statliga/kommunala hälsovården som vi som faktist försöker förhindra virusspridningen så gott vi kan skulle kunna använda.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter