Förflytta dig till innehållet

ÅST:s teaterchef går i pension: ”Jag vill blicka bakåt i livet i stället för fram”

Maja Meurman
Jukka Aaltonen framför ÅST.
Jukka Aaltonen började sin teaterkarriär i samma byggnad som han lämnar den.

Det är dags, konstaterar Åbo Svenska Teaters chef Jukka Aaltonen om sin nära förestående pension. Då ÅU möter upp honom har han har precis stått på ÅST:s scen för sista gången och har bara ett par arbetsdagar kvar på teatern.

Han ser fram emot att för första gången i sitt liv ta en paus från den hektiska teatervärlden och blicka bakåt i livet i stället för fram.

Men en total paus blir det inte – han ska nämligen gästspela på Åbo stadsteater nästa spelår. Men nu ansvarar han bara för sig själv, inte för en hel teater som han gjort de sju senaste åren.

– Sju år är en lämplig tid att vara teaterchef och jag har åstadkommit en hel del av det jag ville göra. Jag tycker att teatern som helhet fungerar mycket bättre än när jag började och att personalen lärt sig att titta framåt.

Ett anrikt teaterhus som ÅST kan enligt honom bli en historisk börda, som försvårar teaterns framförhållning.

Men byggnaden – den äldsta teatern i Finland – är också ett enormt kulturhistoriskt arv, som Aaltonen hoppas att ägarna värnar om då huset renoveras de kommande åren.

– Min önskan är att byggnaden och hela Salutorgsomgivningen är i gott skick då Åbo fyller 800 år 2029. Man borde lyfta upp den pärlan som ÅST är för att locka fler åskådare.

Den omdiskuterade busshållplatsen, och framför allt skräpkorgen, framför teatern är enligt honom en skam.

gult gammalt hus från 1800-talet i stadsmiljöJohan Backas
Aaltonen tycker att det är en skam att både en busshållplats och en stor skräpkorg placerats framför den historiska teaterbyggnaden.

Gillade att krydda vetenskapen med sin fantasi

Att Jukka Aaltonen blev vald till ÅST:s teaterchef kom som en överraskning för honom själv, eftersom hans uppväxt var fullständigt finskspråkig.

Aaltonen studerade ändå vid Åbo Akademi tills han insåg att den vetenskapliga världen inte var något för honom.

– Fakta fastnade inte på mig och jag tyckte om att krydda kunskapen med min egen fantasi. Det kan man inte göra inom vetenskap – men nog inom konst.

Aaltonen var redan i ett tidigt livsskede intresserad av kultur och särskilt violin. Skådespeleri blev det ändå efter att han tyckte sig vara för gammal för att bli proffsviolinist.

Därtill säger Aaltonen att Åbo stadsteaters produktioner hade en stor inverkan på honom.

– Jag såg den bästa sidan av teater då.

Efter insikten att vetenskap inte var något för honom började Aaltonen som skådespelarpraktikant på ÅST åren 1981–1984. Därefter har han studerat i Köpenhamn och jobbat på stadsteatrarna i Åbo, Rovaniemi och Kajana samt på Åbo nya teater.

– Som ung levde jag väldigt intensivt varje produktion, medan jag som äldre tagit mer avstånd till arbetet. En av höjdpunkterna under min karriär var ändå att regissera Den unge Werthers lidanden i fjol.

En annan av hans favoritföreställningar är Kalevala, som ÅST satte upp år 2020.

Han beskriver pjäsen som modig och annorlunda och påpekar att det var något nytt att uppföra Kalevala på svenska.

– Jag tycker att pjäser ska ha en anknytning till verkligheten och behandla relevanta frågor. De ska väcka tankar och känslor och hitta till folk, gärna genom humor, berättar Aaltonen om hurdana drag en lyckad pjäs har.

Jukka Aaltonen i pjäsen Morbror Vanja.Arkiv/Cecilia Juuti
Teaterchef Jukka Aaltonen har både regisserat och stått på scen under sina sista år på ÅST. Här som professor Serebrjakov i Morbror Vanja 2021.

Ser fram emot en tommare kalender

Efter några stressiga år bakom sig ser Jukka nu fram emot att ta avstånd från det hektiska livet och den fullspäckade kalendern.

– I teaterbranschen måste man ta allt en dag, vecka, eller månad i taget. Nu vill jag titta bakåt och återknyta gamla kontakter.

Med Åbo Svenska Teater kommer Aaltonen att sakna personalen mest.

– Vi är ett stort hus med en liten personal. Jag har lärt känna många fina personer.

Det han inte kommer att sakna är de konstanta resursdiskussionerna.

Teaterns tid i teaternationen Finland är enligt Aaltonen långt från förbi.

– Det är unikt hur många teatrar det finns i Finland och hur många teaterbesök som görs här. Det märks att vi är ett land som uppskattar kultur.

Han tror inte att film- och tv-tittandet någonsin kommer ta över teaterns roll.

– Vi är sega som råttor. Dessutom är det helt annorlunda att sitta i en teatersal med sorlet av andra människor runt en, än att sitta ensam hemma framför en skärm.

Kira-Emmi Pohtokari efterträder Aaltonen som ÅST:s nya teaterchef i augusti.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter