Förflytta dig till innehållet

ÅST med i virtuellt teatercafé – Åbobekanta syns på webben

Pette Rissanen/Åbo Svenska Teater
en man sitter på en scen
Dick Holmström ska fungera som programvärd då Åbo Svenska Teater i höst livesänder två talkshower.

En teaterupplevelse i det egna hemmet – det är vad Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater vill möjliggöra när de i höst öppnar ett gemensamt virtuellt teatercafé. 

— Vi ville göra något speciellt för dem av publiken som inte kan ta sig till teatern, säger Nina-Maria Häggblom, dramaturg och projektledare vid Svenska Teatern i Helsingfors.

en kvinna med prickig blusSofie Fogde/SPT
Nina-Maria Häggblom, dramaturg och projektledare vid Svenska Teatern i Helsingfors, säger att man inom projektet har försökt liva upp upplevelsen av livesändningar.

Teatercaféet finns på webben och offentliggörs i dag, fredag. Innehållet riktar sig speciellt till äldre personer, men också till andra som har begränsade möjligheter att ta sig till teatern. I stället för att ta sig till en teatersalong kan man bänka sig i sin egen soffa framför en skärm.

På caféet hittar man förhandsproducerat material, och utöver det kommer sex olika framträdanden livesändas under hösten.

— Teatrarna kommer agera värd i tur och ordning och arrangerar två kvällar var. På programmet står bland annat samtal, berättelser och improvisation, säger Häggblom.

Talkshow i Åbo

I Åbo kommer publiken att få följa med ett kafferep i form av en talkshow. Skådespelaren Dick Holmström håller i trådarna och har bjudit in olika gäster som på olika sätt har anknytning till Åbo Svenska Teater.

Holmström själv kommer att fungera som programledare.

Diskussionerna med gästerna varvas med sånger, monologer och dikter. Publiken kommer få möta till exempel dramatikern Tove Appelgren, dramaturgen Harriet Nylund Donner, skådespelaren Emma Klingenberg och kompositören Kari Mäkiranta. 

— Temat är minnen från teatern. Vi ska bland annat prata om hur det var förr och hur det är nu, säger Holmström.

Ingår i strategin

Man skulle kunna tänka sig att konceptet är en direkt följd av coronapandemin, men det är inte helt sant. Redan innan pandemin ingick det i Svenska Teaterns strategi att börja utveckla digitala tjänster, enligt Nina-Maria Häggblom.

— Innan pandemin bröt ut fick vi dessutom bidrag från Svenska kulturfonden som skulle användas för en samarbetsproduktion mellan våra teatrar, säger Häggblom.

Sedan bröt pandemin ut, och tanken på en gemensam scenproduktion kändes inte längre aktuell. Då ansökte teatrarna om att i stället få använda bidraget till en digital produktion. Ansökan godkändes.

Visor och berättelser

Wasa Teater har också innan pandemin satsat på digital utveckling. Ann-Luise Bertell, teaterchef vid Wasa Teater, säger att teatern också har en egen seniorsatsning.

Wasa Teater/Frank A. Unger
– Vi vill hitta sätt att göra tillsammans. Framför allt vill vi stödja och hjälpa varandra, säger Ann-Luise Bertell, teaterchef vid Wasa Teater.

Enligt Bertell är inte heller samarbete teatrarna emellan något nytt. Däremot är det här den första stora satsningen på ett digitalt koncept.  

— Vi vill hitta sätt att göra tillsammans. Framför allt vill vi samarbeta, säger Bertell.

De kvällar som livesänds från Wasa Teater kommer att bjuda på visor och berättelser med skådespelarna Susanne Marins, Carla Fri och Göran Sjöholm.

Programmet har utformats utifrån vilka slags begåvningar man vill visa upp från regionen, säger Bertell. 

— Dessutom fanns en vilja att erbjuda jobb till frilansare eftersom de har haft det ganska svårt under pandemin.

Längtan och drömmar

Också Häggblom framhåller att en viktig del av projektet har varit att erbjuda jobb till folk utanför de egna husen.

I Helsingfors ska man basera sina livesändningar på berättelser som publiken har fått skicka in.

—  Det är intressant att se hur många av dessa berättelser som handlat om resor och resande, säger Häggblom.

Sofie Fogde/SPT
Dramaturgen och projektledaren Nina-Maria Häggblom, skådespelaren Sophia Heikkilä och publikarbetaren Domnike Himonas vid Svenska Teatern i Helsingfors.

Av den orsaken har man valt temat längtan och drömmar för en av sändningarna. Det är vad skådespelarna Tobias Zilliacus, Sonia Haga, Sophia Heikkilä och musikern Kalle Katz ska basera sitt framträdande på under den första livesändningen.

Svenska Teatern står även för höstens sista livesändning i november. Enligt Häggblom bygger framträdandet på samma koncept, men då ska det handla om en oförglömlig jul.

Ingen engångsföreteelse

För teatrarnas del är livesända framträdanden till viss del nytt. DIck Holmström i Åbo säger att det är ett arbetsdrygt projekt.

— Vi har ingen erfarenhet eller fingertoppskänsla för hur det är att livesända. Det närmar sig ett tv-program.

Han säger att teatrarna nu gör ett anslag till en ny plattform ifall teatrarna i framtiden av någon orsak måste stänga igen.

Holmström är ändå övertygad om att det kommer bli lyckat. Han framhåller också möjligheten till att kontinuerligt erbjuda människor digitala teaterupplevelser.

Även teatrarna i Helsingfors och Vasa uttrycker en ambition om att teatercaféet på intet sätt ska förbli en engångsföreteelse. Både Häggblom och Bertell säger att det finns ett intresse för att fortsätta utveckla konceptet.

Bertell säger att det såklart finns en risk att projektet inte når seniorerna, men det är ändå teatrarnas uppgift att erbjuda innehåll till alla målgrupper. 

— Teatern bidrar med tankemässig stimulans. Man får tänka nya tankar, skratta, roas och oroas, säger Bertell.

Om man dessutom ser livesändningarna tillsammans med någon annan kan man se det som en social tillställning, vilket enligt Bertell behövs nu mer än någonsin.

Erbjuder tekniskt stöd

Förbundet är också med i samarbetet på ett hörn. De ska bland annat bidra med tekniskt stöd till de äldre inför livesändningarna.

Dahlin är övertygad om att pensionärerna klarar av att ta del av kultur via digitala plattformar. De har redan erfarenhet av liknande tillställningar. Förbundet erbjöd redan i våras sina medlemmar livesändningar av konserter.  

— Det känns fint att nu också kunna erbjuda teater, säger Dahlin.

Virtuellt teatercafé

Svenska Teatern i Helsingfors, Wasa Teaters och Åbo Svenska Teaters gemensamma teatercafé hittas på teatercafe.fi. Webbplatsen lanseras den 24 september.

Caféet riktar sig speciellt till seniorer eller andra som har begränsade möjligheter att ta sig till en teater.

Teatercaféet är öppet dygnet runt och innehåller färdigt inspelat teatermaterial som alltid är tillgängligt. Caféet uppdateras regelbundet med nytt material.

Under sex teatercafékvällar livesänds underhållning från teatrarna, som i tur och ordning agerar värd.

Man kan ta del av materialet fram till ​slutet av januari nästa år.

Innehållet på teatercaféet är gratis.

Sofie Fogde/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter