Förflytta dig till innehållet

Åsikterna om Skärgårdsvägen går i sär – alla är inte överens om att vägen borde breddas

Arkiv/Aleksandra Sjöberg
En väg där en cyklist, personbil och traktor kör på samma fil.
Speciellt under sommaren är Skärgårdsvägen livligt trafikerad och farosituationer kan uppstå.

På Skärgårdsvägen kör olika fordon, allt från cyklister till lastbilar. Speciellt under sommaren oroar många sig över säkerheten. På många ställen är vägen smal och har dålig sikt.

ÅU träffade lantbrukare och tjänstemän från SLC Åboland och lokalavdelningen i västra Åboland för ett par veckor sedan (ÅU 17.6.2023). De vill att vägen breddas. De menar att det skulle göra vägen säkrare för alla fordon och att en cykel- och gångväg inte löser hela problemet.

Då ÅU ringer Christer Friis, ordförande för skärgårdnämnden i Pargas, kör han som bäst längs med Skärgårdsvägen.

En man sitter bakom ratten i framsätet av en bil.Arkiv/Tuuli Meriläinen
Christer Friis, ordförande för skärgårdsnämnden säger att inga officiella framställningar gällande en breddning gjorts.

– Vi som brukar köra längs med vägen är vana vid att köra förnuftigt. På sommaren kan det nog uppkomma farosituationer då till exempel cyklar och traktorer åker på samma väg.

Friis ser positivt på att cykelvägsarbetet har påbörjats och säger att cyklister borde ha fler alternativ, inte endast grusvägar.

Han säger att det främst förts kaffebordsdiskussioner kring en breddning av vägen och att det tillsvidare inte finns några officiella redogörelser.

Friis påpekar att vägen borde få högre status som en riksväg och att det då skulle finnas krav för att bredda vägen. Antal fordon i medeltal ger inte en bild av den höga fordonstätheten på vägen, säger Friis.

– Tätheten går i pulser, det åker 90 bilar från färjorna varje kvart, vilket innebär att dygnsmedeltalet tyder på annan statistik.

Vill se ökad säkerhet under hela året

Bengt Andersson från företaget BMA Miljö i Korpo, som erbjuder transporttjänster har förespråkat en breddning av vägen i tjugo år, sedan cykelturismen började växa. Andersson säger att vägen inte är trygg.

– En breddning av vägen skulle gynna alla, säger han.

En man med långt grått hår och grönblåa arbetskläder står på en gård framför ett gult hus.Arkiv/Kim Lund
Bengt Andersson från BMA Miljö i Korpo har förespråkat en breddning av Skärgårdsvägen i 20 år.

Andersson säger att det även skulle vara kostnadseffektivt att en bredda vägen. Det skulle gynna trafiksäkerheten året om, jämfört med en gång- och cykelväg vid sidan om vägen. För till exempel husbilar som är bredare än vanliga bilar, kan vägen vara smal.

– Ibland kan man med tunga trafikfordon vara tvungen att köra bakom ett långt led av cyklister i en eller två kilometer, säger Andersson.

Trygghet för cyklister viktigt just nu

Enligt Benjamin Donner, turismchef för Pargas, finns det ett akut behov att bygga en cykelväg, men han förstår kraven på att bredda Skärgårdsvägen. Han påpekar att det handlar om två separata frågor.

Närbild på en man med blont hår och ljus tröja framför ett grönt träd.Arkiv/Emilia Örnmark
Benjamin Donner, turismchef i Pargas säger att byggandet av cykel- och gångvägen är ett akut behov. En breddning av vägen är en separat fråga.

Som exempel på ett ställe där farosituationer kan uppstå nämner han vissa kurvor på vägen mellan Prostvik och Nagu. Donner påpekar även att många broar inte är planerade för cyklister.

– Det är ohållbart att bygga broar som inte är planerade för cyklister, vilket inte har diskuterats så mycket.

Mikael Granqvist från Hotell Stallbacken i Nagu har många hotellbesökare som är cykelturister. Han säger att turisterna kan klaga på dåliga grusvägar.

– De som känner sig otrygga åker nog inte hit. Om alla cyklister skulle känna att det är tryggt att åka längs med vägen skulle det ge ett tillskott till turismen.

En man i rutig tröja står i en sal med bruna matbord och stolar.Arkiv/Anja Kuusisto
Mikael Granqvist säger att fler cykelturister skulle åka till skärgården om vägen skulle kännas trygg.

Granqvist säger att en breddning av Skärgårdsvägen skulle bromsa upp arbetet med den nya cykelvägen. Han är själv cyklist och säger att en bredare väg inte skulle öka säkerheten. Granqvist påpekar att han själv som driver en gård ändå kan förstå att vissa lantbrukare vill ha en bredare väg.

Dela artikeln

6 kommentarer: “Åsikterna om Skärgårdsvägen går i sär – alla är inte överens om att vägen borde breddas

  1. Håkan Westergård skrev

    Det borde väl vara en självklarhet att Skärgårdsvägen behöver breddas och att det dessutom behövs en cykelväg hela vägen, också på Korpo, säkert också på Houtskär. Finns det ingen lösning på hur man kunde både bredda vägen och dessutom bygga cykelväg samtidigt?
    Skärgården är en guldgruva för kommunen så det vore ju inte fel att ”gräva lite”.
    Och dessutom bygga en bro mellan Pargas och Nagu.

  2. Kari Niemi skrev

    Nu blir det farligt när sommarboare o cyklister o andra turister börjar styr o ställ o bestämma hur ska o vill man ha vägen till skärgården? Ett tu tre har det blivit väldigt bråttom me allting o de ska hända med mesama? Hur klara man sig förr o för 5-10 år sedan? Vill man eller måst man ut ti skären så ta det lugnt o njut av sommaren tycker Kari.

  3. Stefan Lind skrev

    Kära ”Turistbilist”, alla bilister är inte på semester och vill sitta och slöåka i 60 km/h över Nagulanden. Titta i backspeglarna om det bildats kö och kör åt sidan vid behov sä att andra kan köra enligt fartbegränsningarna.
    Den här sommaren har jag kört mer än vanligt mellan Korpo och Pargas och har fått lära mig att lägga minst 15 minuter till på resetiden.

  4. Harald Bergholm skrev

    Marko, På vilket vis skulle några punkter lite här och där förbättra säkerheten jämfört med att bredda och laga en riktig cykelväg HELA vägen? Låter som en dålig idé att ”spara” men blir ändå lika dyrt eller dyrare när det senare ändå skulle måsta byggas en cykelväg för att det inte fungerar med ”hållplatser”

    Tage, Bara en önskedröm att bilister skulle hålla hastigheten. Det enda som fungerar är att alla bilar skulle måsta bytas ut till nya bilar med teknik som håller koll på de officiella hastigheterna och vägskyltning. Det går ingen med på pga. ännu mer övervakning och kontroll av medborgarna.
    Så länge färjorna finns så kommer folk att köra överhastighet för att hinna med, så för att öka säkerheten och minska antalet bilister som håller för hög hastighet så borde en bro byggas.
    Eller så köper folk ny bil som kan köra på vatten, amfibiebilar har funnits länge men aldrig slagit igenom.

  5. Tage Mollgren skrev

    Om alla bilister håller lämpligt avstånd och försöker hålla den tillåtna hastigheten och ser alla trakikanter som likvärdiga på vägen så månne det inte rullar på…..har själv åkt mellan Pargas och Houtskär i över 40 år. Förespråkar dock att alla de som åker till Houtskär( sommarstuguägare och inte bara houtskärbor) får förtur på färjorna så löper trafiken smidigt och riskfritt…bra initiativ av Marco….

  6. Marko Ekman skrev

    Bygg ”hållplatser” för cyklar. Placera dem med 15 minuters mellanrum, räknat med en cyckels medelhastighet. Lätt sedan för cyklisterna att dra åt sidan då pulsen med bilarna kommer. Sälj reklam till hållplatserna om service på öarna till att hjälpa finansieringen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter