Asfalteringssäsongen är i full gång – hetta och tajta tidtabeller utmärker jobbet

Asfalteringssäsongen är som hetast just nu i Egentliga Finland och på många håll i regionen kan trafikanter behöva se upp för trafikstörningar.
På Häppilävägen på Hirvensalo i Åbo jobbar en grupp på åtta personer för fullt för att få vägen asfalterad inom utsatt tid.
Det innebär långa, svettiga dagar och mycket resande, berättar gruppens arbetsledare Veijo Ahoranta vid Asfalttikallio som utför jobbet åt Närings-, trafik- och miljöcentralen.
Reser varje vecka till arbetsorten
Beläggningsarbetet görs när väderförhållandena tillåter från april eller maj ända in i oktober. Om sommaren görs största delen av arbetet.
Under asfalteringssäsongen pendlar arbetstagarna mellan sina hem och arbetsorten.
– Det är ett enda resande, det här jobbet. Man reser till arbetsorten på söndag och hem på fredag, oberoende hur långt borta man bor, säger Ahoranta som kommer från Virdois (Virrat) i Birkaland.
De andra anställda i gruppen kommer från orter ännu längre bort som Joensuu, Uleåborg och Ilomants.

Tidtabellerna är satta i sten
Arbetsdagarna kan också bli långa då arbetenas tidtabeller inte är flexibla.
– Allt är beräknat och görs inom ramen av en tidtabell. Att jobbet blir gjort är summan av många faktorer och om en sak går åt skogen, går allt åt skogen. Specialmaskiner måste till exempel bokas i förväg, vi får inte dem bara genom att knäppa fingrarna.
Man kan inte asfaltera då det regnar, vilket innebär utmaningar särskilt från och med augusti.
– Om det regnar måste vi helt enkelt vänta på att regnet tar slut och sedan ta igen arbetet en annan dag.
Häppilävägen i Åbo började asfalteras i mitten av förra veckan och arbetet ska vara klart på tisdag nästa vecka.
Arbetar i extrem hetta
Den allra största utmaningen för asfalterarna är ändå hettan. Beläggningsmaterialet är 160–180 grader hett och luften på arbetsplatsen blir därav kring 60 grader varm.
Den obligatoriska skyddsutrustningen arbetstagarna måste bära gör det svårt att svalka sig.
– När säsongen inleds känns temperaturerna obehagliga, men man vänjer sig faktiskt snabbt, säger Ahoranta, som ändå saknar tiderna då arbetstagarna fick vara lättare klädda i hettan.
Det finns heller ingen tid för pauser under arbetsdagen, berättar Ahoranta.
– Maskinerna stannar inte för en kaffepaus.

Trafikanterna utgör den största risken
Arbetet kan också vara farligt, särskilt på livligt trafikerade vägar om ingen följebil används.
– Trafiken är den absolut största risken då vissa har svårt att hålla en tillräckligt låg situationshastighet. Varje sommar händer det att någon bilist kör förbi i en hastighet på 200 kilometer i timmen.
En del trafikanter kan också bli otåliga då de måste vänta.
– Men inte förlorar jag min nattsömn på grund av det.
Asfaltering på små vägar är tryggare och trevligare i många bemärkelser.
– På små vägar får vi fler tummar upp än långfinger. Många uppskattar ju att de små vägarna i deras bostadsområde fixas. Förra veckan hämtade en äldre man vichyvatten åt oss för att han var glad över arbetet vi gör.

Vad motiverar en att göra det här arbetet trots alla utmaningar?
– Om man frågar arbetarna är det nog pengar som lockar. Men det är också en glöd för det här jobbet, det är så fint ännu efter tjugoen somrar. I november tänker jag att jag inte orkar mer, men efter en månad på semester längtar jag redan tillbaka.
Ahoranta trivs med att alla dagar är olika och att han får göra det som han kan. Han motiveras också av att få arbetena i mål och av att ta del av arbetsgruppens fina anda.
– Det är nog så att när man väl börjar med asfalteringsjobb så varken kan eller vill man lämna det.
NTM-centralen ligger långt efter i asfalteringen
NTM-centralen granskar årligen vägarnas skick, och utgående från det bestämmer man vilka vägar som ska beläggas. Enligt beläggningsingenjören Tero Ahokas vid NTM-centralen beläggs i första hand vägar med livlig trafik.
Beläggningsarbetet släpar ändå efter behovet, och enligt Ahokas finns det hundratals kilometer av väg i Egentliga Finland som skulle behöva beläggas.
– De senaste åren har vi inte kunnat asfaltera alls så mycket som skulle behövas, vi ligger verkligen efter i arbetet. Arbetsmängden väntar på motsvarande finansiering.
Beläggningsarbetet kan orsaka trafikstockningar och att trafiken flödar långsamt, särskilt på livliga vägar.
Under arbetet stängs ett av körfälten för trafik, medan bilar turvis från olika håll får köra på det andra körfältet. Hastighetsbegränsningarna sänks på områdena för säkerhetens skull.
– Visst harmar det att behöva stanna upp när man har bråttom, men vi hoppas att bilisterna kommer ihåg att det är för deras skull arbetet görs. Trafikstörningarna är tillfälliga och efter att vägen är belagd får trafiken löpa i fred på en bra väg i flera år, säger Ahokas.
Beläggningsarbeten i sydvästra Finland vecka 32
- Stamväg 41 mellan Vampula och Vittis
- Landsväg 224 / Förbindelseväg 22413 i Aura
- Landsväg 269, bron till Räfsö
- Landsväg 270 mellan Tuorila och Siikais
- Förbindelseväg 2012 mellan Kungsbäcken och Rusko
- Förbindelseväg 2652 Inderö, Björneborg
- Förbindelseväg 2407 mellan Veitakkala och Raatala, Salo
- Förbindelseväg 12157 Häppilävägen, Åbo
- Förbindelseväg 12447 mellan Aura och Riihikoski
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.