ÅSF redo för nytt år med barn, unga och familjer


Vill erbjuda naturlig mötesplats. Åbo svenska församling har mycket program för barn- och unga, men finns samtidigt till för föräldrarna, också ensamstående. Många upplever att församlingen är en naturlig plats att diskutera också svårare frågor, konstaterar (från vänster) Frank Berger, Annika Niemelä, Laura Kota-aho, Maria Wikstedt, Päivi Leinola och Marina Pettersson. Foto: Jean Lindén
– Här sitter vi och skryter om vår verksamhet, skrattar Maria Wikstedt, församlingspastor i Åbo svenska församling.
Men samtidigt, konstaterar barnledaren Päivi Leinola, stämmer det att ÅSF har väldigt många och populära aktiviteter för barn, unga och familjer.
– Nalle, vår tidigare kyrkoherde, sa en gång under ett evenemang att nog är det fint, men vi borde ha byggt ett större församlingshem! säger Leinola.
Bland annat har församlingens eftis nu vuxit till 40 barn.
ÅSF:s tanke är att barnet naturligt ska kunna hitta nya sätt att delta i församlingen när det blir äldre – från dopet till babyrytmik, klubbar, våffelkalas, familjecafé, eftis, körer med mera.
Mycket av verksamheten försiggår på andra våningen i församlingshemmet Aurelia på Auragatan 18, vilket innebär att lokalerna och människorna snabbt blir bekanta.
Men till exempel barnkören, med hela 83 medlemmar i fem övningsgrupper, håller också till i Sirkkalaskolan och Braheskolan.
Det är stiftets största barnkör, och flera pojkar är också med, konstaterar tf kantorn Frank Berger stolt. Kören kan höras vid dagens (onsdagens) luciaandakt i domkyrkan.
– Dessutom har vi en ungdomskör, säger Berger. Den har visserligen bara nio medlemmar nu, men det är inte så vanligt att församlingar alls har ungdomskörer i dag.
Att man ska kunna röra sig mellan olika verksamheter syns också i den konkreta planeringen. Ett exempel är att man ordnar familjecafé i samband med baby- och knatterytmiken.
På våren fortsätter också babyberöringen, som i år ordnats för första gången. Den riktar sig till barn upp till åtta månader och deras föräldrar.
– Man behöver beröring för att överleva, och på babyberöringen är man nära barnet, hud mot hud, förklarar ledaren Marina Pettersson. Samtidigt möter föräldrarna andra som är i samma livssituation och kan reflektera över den. Det har varit en väldigt fin sammanhållning.
För ungdomar i högstadieåldern uppåt ordnas Ungdomshålan varannan tisdag 14.30–18, med mat och aktiviteter, berättar tf ungdomsarbetsledaren Laura Kota-aho.
– Jag har också en diskussionsgrupp för unga vuxna, bland annat Novia- och ÅA-studerande, som fortsätter i januari. Första gången brukar vi ”brainstorma” och välja ämnen som vi sedan diskuterar under träffarna.
ÅSF ordnar som vanligt flera läger nästa år. Ett barnläger på sportlovet, två familjeläger, tre skriftskolläger och dessutom hjälpledarutbildning.
En nyhet är ett läger för sjätte- och sjundeklassare.
Tre gånger per termin ordnas ensamståendeträffar, där man först äter och sedan har skilt program för barnen och de vuxna.

Barnens altartavlor. Här ett par av Mari Metsämäkis tavlor i Aurelia. Foto: Jean Lindén
Det börjar hända genast i början av året. Söndagen den 7 januari klockan 15 är det vernissage för barnens altartavlor i domkyrkan, med konstnären Mari Metsämäki.
De fem färggranna tavlorna i tyg, med figurer som barnen får röra, kan då för första gången ses på samma plats. Normalt finns en av tavlorna, enligt kyrkoårets tema, i kyrkan och de övriga i Aurelia.
En timme senare är det familjemässa, då det nya dopträdet invigs. Tanken är att barnets namn efter dopet, om föräldrarna vill, hängs upp i trädet. De kan sedan hämta det vid mässan ett år senare.
Men redan denna torsdag ordnas knattekyrka i Aurelia klockan 11.30. Den brukar ordnas en torsdag i månaden, i samband med knatterytmiken och familjecaféet.
ÅSF samarbetar bland annat med domkyrkoförsamlingen, Folkhälsan och skolorna, som anpassar schemat till barnkörsövningarna.
– Våra grupper är överlag anpassade till skoldagen, säger ungdomsarbetsledaren Annika Niemelä. Det gäller också kockgrupperna vi har i Åbo och S:t Karins. De svenskspråkiga bor så utspritt så det är viktigt att man inte behöver åka hem emellan.
Och alla kan delta, betonar Päivi Leinola, oberoende av om man hör till församlingen eller inte.
ÅSF:s kommande program och kontaktuppgifter hittar man på abosvenskaforsamling.fi.
Till kören anmäler man sig med mejl till Frank Berger.
Till babyberöringen (start 17.1) och rytmiken (start 25.1) kan man börja anmäla sig den 1 januari. Anmälningsformuläret hittar man via församlingens sajt.
ÅSF har mer program för familjer än de som nämns i texten, bland annat familjecaféer med Folkhälsan i Papinholma i S:t Karins och familjecafé på kvällen första torsdagen varje månad i Åbo.
LÄS OCKSÅ: I dag strålar lucia
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.