Ärtsoppa för 10 cent blev ögonöppnare för konsumenter – jordbrukarna protesterar på flera håll i landet

Nu efterfrågas inget krispaket, utan i stället en sann vilja av alla parter att sätta sig ner och förhandla fram en rättvis och indexbunden lösning. Det säger Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds (SLC) ordförande Mats Nylund då han ställt sig på Narinktorget i Helsingfors med ett flertal producenter.
Tillsammans med Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK) ordnade förbundet en demonstration på onsdagen för att lyfta fram krisläget som jordbrukarna i Finland står inför.
Priserna på gödsel, energi och foder har stigit i rask. Det i kombination med att bondens andel av försäljningspriset står och stampar har lett till att alltfler bönder tvingas lägga ner.
— Jordbrukarna sitter inte på nycklarna. De som har makten att rädda den inhemska produktionen är detaljhandeln och förädlarna, säger Nylund.

Nylund säger att det förekommer en stor obalans i förhandlingsmöjligheterna inom livsmedelskedjan.
— Det faktum att bönderna står inför en kris och förädlarna klarar sig rätt dåligt, medan de två stora handelsjättarna slår rekord på rekord berättar om vilken obalans vi har.
”Jag har alltid ätit inhemskt”
Syftet med demonstrationen var att synliggöra hur liten del av den slutsumma som en konsument betalar i affären som i slutändan går till producenten.
Detta gjordes genom att sälja potatis, ägg och soppa för den summa som normalt landar i bondens ficka.
— Man skäms riktigt då man ätit och inser hur snedvridna priserna är, säger Ilmo Koskimaa efter att ha avnjutit en portion ärtsoppa.
Han har vuxit upp i ett hem där man ätit enbart inhemsk mat, och den grundtanken har han burit med sig hela livet.
— Jag skulle utan tvekan köpa finländskt även om prisnivån var högre. Jag kan inte förstå att vi hamnat i en situation som denna.
Orsaken till att han föredrar inhemskt är att ingen annan mat känns lika ren och smaklig.
— En kompis skröt med billiga danska julskinkor. Jag svarade att jag inte skulle välja dem framom inhemska även om de hade varit gratis. Men såklart får alla göra sina egna val i livet.
Prisindex efterfrågas
Nylund säger att problemet med stigande produktionskostnader har synts en längre tid, men under det här året har situationen eskalerat och blivit ohållbar.
Han ger ett exempel. De grisar som ska bli julskinkor i år såldes till ett fast pris i början av året, alltså långt innan grisarna ens fötts.
— Sedan dess har priset på foder och bränsle skjutit i höjden. Det betyder att de som producerar kött ute på gårdarna gör det med förlust.
Vad SLC och MTK därför efterfrågar är någon form av index som skulle möjliggöra att priserna kan justeras i bägge riktningar under tiden mellan att försäljningsavtalet undertecknas och produkten levereras.
Trots det dystra läget ser Nylund en ljusning.
— Handeln verkar ha börjat inse att de måste reagera om det ska finnas ett inhemskt utbud. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) kallade också till ett seminarium för en månad sedan där alla aktörer var representerade.
Dessutom har såväl livsmedelsmarknadsombudsmannen som Nämnden för god handelssed inom livsmedelskedjan lyft frågan under höstens gång.

Konsumenter redo att betala mer
En dryg halvtimme efter att demonstrationen kört i gång uppskattar äggproducenten Patrik Nikula att han sålt omkring tusen ägg.
Han säger att han inte längre vet hur länge han kommer att kunna driva vidare familjegården i Somero, eftersom priset på foder stigit så mycket.
Nikula tror att finländarna skulle betala en slant extra för inhemsk mat, om de bara hade möjlighet till det.
— Jag tror absolut det, men ingen går till affären och ber om att få betala extra i hopp om att summan ska landa hos producenten.
Prislista enligt producentpris
En hink med 5 kilogram potatis (inklusive hink): 1 euro.
10 ägg från frigående höns: 50 cent.
En portion köttsoppa: 40 cent.
En portion veganärtsoppa: 10 cent.
Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.