Förflytta dig till innehållet

Arkitekttävling avgör Åbo salutorgs nya utseende

Sigge Arkitekter
en skiss över Salutorget i åbo

En plan för ett torg med en trappa till vänster, olika formade mörkare stenar på ett annars ljust underlag och vattenfontäner som sprutar vatten.Sigge Arkitekter

I bidraget Skärgårdens hjärta (Saariston sydän) finns en karta över Åbolands skärgård och fontäner där man kan leka en varm sommardag.


Fontäner, blomarrangemang, träd, bänkar, flyttbara utemöbler och skridskobana på vintern. Det här finns med bland förslagen på hur Åbo salutorg ska bli stadsbornas vardagsrum.
Åboborna har fått kommentera de fem arkitektbidrag som valts ut till planeringstävlingen för det nya salutorget. Torsdagen var sista dagen att kommentera förslagen.
Under den dryga veckan som stadsborna har haft möjlighet att kommentera bidragen på stadens hemsida har diskussionen gått het.
Det har varit väldigt roligt att följa med diskussionerna som förts i positiv anda, säger Åbos stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen.
Vision över torg med jordnära färger och träd.

Bidraget På Åbos torg (Turun toreilla) har ett område med olika vattenelement där barn kan leka.

Skärgårdstema uppskattas

Bidragen har sammanlagt fått över 1 400 kommentarer. Det bidrag som väckt överlägset mest engagemang är bidraget Skärgårdens hjärta (Saariston sydän) med drygt 700 kommentarer. Denna vision består av en karta över skärgården utanför Åbo. Kartan är gjord av betongplattor i torgbeläggningen. Verket beskrivs som interaktivt: man kan bonga sin egen stuga eller följa skärgårdens ringväg genom att hoppa från en ö till en annan.
Under sommaren blir en del av skärgårdskartan en fontän med flera vattenstrålar som är utspridda över karta.
Ett av tävlingskriterierna var att alla bidragen ska innehålla vattenelement och flera av dem har liknande fontäner som skapar ett vattenstrålefält på en del av torget.
Förslaget Skärgård (Saaristo) har ytterligare en vattenbassäng i anslutning till fontänerna.
Andra obligatoriska element var bland annat en mätare som mäter luftkvaliteten i centrum och en flyttbar scen för olika evenemang. Torghandeln kommer att fortsätta på Salutorget.

Vision över torget med en orange lekplats och träd.

Växtlighet och sittplatser var obligatoriska inslag i tävlingen. Bidraget Bon temps samlade sammanlagt 154 kommentarer.

Lika trivsamt som Aura å

En av målsättningarna med det förnyade salutorget är att öka dragningskraften till Åbos kommersiella centrum. Aura å har blivit Åbobornas favoritplats och genom att göra Salutorget trivsammare och mångsidigare vill man locka människor till torget med de omkringliggande köpcentren och affärerna.
En del av denna strävan är att göra om Köpmansgatan till en gågata för att skapa ett trevligt promenadstråk från ån till torget. Planerna på flera gågator framskrider som en del av processen att förnya generalplanen.

Öppen och ljus vision av torget med en halvmåneformad bassäng.

Alla bidrag skulle innehålla ett vattenelement av något slag. Bidraget Skärgård (Saaristo) har förutom fontäner också en bassäng vid Universitetsgatan, som kommer att bli en gågata.

Börjar byggas redan på hösten

Tidtabellen är väldigt tajt. Torgbeläggningen ska börja byggas genast när parkeringshallens konstruktion är klar, vilket är till hösten.
Ett sammandrag av stadsbornas kommentarer till bidragen ska presenteras på tävlingsjuryns möte nästa vecka och det vinnande förslaget ska behandlas i statsstyrelsen senast den 17 juni. Arkitektbyråerna bakom tävlingsbidragen är hemliga tills tävlingen avgjorts.
Timo Hintsanen konstaterar att det blir bråttom med den tekniska planeringen av torgbygget som måste göras under sommaren.
Hela det förnyade torget ska vara klart under nästa år.

Vision över torget i mörker och snöfall där människor åker skridskor på en upplyst isbana.

I tävlingskriterierna var en skridskobana ett obligatoriskt inslag. Detta är bidraget Spegels (Peili) vision av torget på vintern.

Åbos nya salutorg
Ska enligt planerna stå klar 2021.
Börjar byggas i höst.
En parkeringshall byggs under torget.
Den rymmer cirka 600 bilar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter