Arkeologiska utgrävningar under Katedralskolan visades upp – oöppnade ölflaskor intresserade


Gymnastiksal. Det uppstår en intressant kontrast mellan de arkeologiska utgrävningarna och den modernare miljön i gymnastiksalen. Foto: Patricia Torvalds
Cirka 20 personer deltog i den första svenskspråkiga rundturen över de arkeologiska fynden som gjorts under gymnastiksalen.
– Den här delen av Åbos historia är okänd för många och det är bra att det visas upp, tycker Jukka Hildén som var en av deltagarna under gårdagens guidning.
Som guider under rundturen fungerar Mikael Asplund och Robin Engblom och de delar med sig av kuriosa gällande de olika familjerna som bott i de hus vars källare man nu grävt fram.
Att det var de rikare som bodde i de hus vars grunder man nu kan beskåda är klart och det är flera av de fynd som gjorts på området som styrker det här.
– Man har hittat stora mängder klart fönsterglas under utgrävningarna. Det var endast förnämare folk som hade klart fönsterglas medan färgen på fattigare folks fönster var grönaktig under den här tiden, berättar Engblom.
Deltagarna hade många frågor till guiderna

Museiverket tar över. Eva Costiander-Huldén studerar de föremål som hittats under utgrävningarna. Efter att rundvandringarna avslutats är det upptill Museiverket att avgöra om fynden kommer ställas ut på något museum.
I ett av husen hittades en större mängd oöppnade ölflaskor som intresserade besökarna under rundturen men svaret på om det finns någon öl kvar i dem blir nej.
– Flaskorna exploderade till följd av hettan under branden, förklarar Engblom.
Andra saker som intresserar dem som deltar i rundturen är arkitekturen, de källor och arkiv som använts i forskningen samt graveringarna och åldern på de föremål som hittats.
– Det äldsta föremålet som vi har hittat här är från sent 1200-tal eller tidigt 1300-tal och är en del av ett sydtyskt keramikföremål, berättar Engblom.
Mängden fynd som hittats under utgrävningarna är även något som åhörarna gärna vill veta mera om.
– Det är frågan om stora mängder med föremål, vi har till exempel hittat 300 kilogram glas, berättar Engblom.
– Frågan är inte om man hittar något, utan vad man hittar, skrattar Asplund.
Utgrävningarnas öde intresserar

Intresserad av Åbos historia. Jukka Hildén tycker att pop-up museet i Katedralskolan fungerar som en naturlig fortsättning på utställningarna på Aboa Vetus.
Utgrävningarnas framtid är också något som engagerar dem som deltar i rundturen. Flera av åhörarna vill höra mera om planerna att åter täcka fynden för att möjliggöra en fortsatt användning av gymnastiksalen från 1902.
– Katedralskolan behöver sin gymnastiksal och som det ser ut nu kommer utgrävningarna att fyllas med antingen sand eller skumglas. De här är material som gör att det är enklare att gräva fram ruinerna på nytt om ett sådant behov uppstår i framtiden, förklarar Asplund.
– Orsaken till att de strukturer som finns kvar är så välbevarade är att de fått vara i en fuktig miljö. Nu så fort de torkat har de börjat smula sönder och det skulle vara dyrt att bevara dem på ett lämpligt sätt, menar Engblom.
Under rundturens gång får deltagarna, utöver anekdoter om olika fynd, även ta del av en 3D film som ger åskådaren en uppfattning om hur utgrävningarna ser ut på nära håll utan att behöva gå ner i dem.
– Det är meningen att man i framtiden skall kunna se 3D filmen på webben, men än så länge är det inte möjligt, berättar Asplund.
Hildén som aktivt följt med olika arkeologiska utgrävningar runt om i staden och själv också varit guide på Aboa Vetus överraskas inte av de fynd som gjorts under gymnasiets gymnastiksal.
– Det som är intressant med den här utgrävningen är att alla strukturer är så väl bevarade. Man får ofta höra att allt förstörts i branden men här har strukturerna hållit bra trots att byggnaderna befunnit sig just i brandens kärna, påpekar Hildén.
Rundturerna har varit populära

Guidning. I mitten: arkeologen och guiden Mikael Asplund berättar att man under medeltiden kunde höra en rad med olika språk talas i Åbo. Till de vanligaste hörde finska, svenska och tyska men även andra språk förekom.
Rundturerna bland utgrävningarna har varit ytterst populära och alla finskspråkiga guidningar är fullbokade. Det finns fortfarande plats på några av de svenska turerna och en stor del av de engelskspråkiga.
– Vi har även ett system som tillåter personer som inte har bokat plats att dyka upp före en guidning och höra sig för om någon av de anmälda inte har dykt upp eller avbokat, och på det sättet komma med på turen, berättar Engblom.
För den som är intresserad av att boka en plats på en av Turku goes underground-guidningarna lönar det sig att besöka hemsidan kalenteri.turku.fi/sv.
Patricia Torvalds
02 274 9900/patricia.torvalds@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.