Arkeolog: Inte så entydigt vad som är Gamla Stan i Åbo

Gamla Stortorget och Domkyrkoskvären är de äldsta och bäst bevarade kvarteren i staden och definierar för Åboborna vad som är den här sidan av åstranden (Täl pual jokke) och var det nya centrum finns (Salutorget).
När Gamla Stan i Åbo definieras finns det alternativ. Talar man om det medeltida Åbo eller är det Åbo tiden före Åbo brand, frågar arkeologen Kari Uotila.
Han ställer frågan öppet utan svar, och säger att beroende på vilken tidsepok man vill lyfta fram har det konsekvenser för ett hurudant Åbo som inbegrips i begreppet.
Jämfört med till exempel Stockholm eller Lübeck är det knepigare här
– Det är lite knepigt att säga vad som är den gamla stan i Åbo, säger Uotila. Avgränsningen är enklare i städer som Stockholm där den äldsta stadsdelen ligger på en ö, och i sådana Hansastäder som Tallinn och Lübeck där en ringmur omgav stan.
– I Åbo fanns en tullmur. Men om de ställen där tull uppbars skulle vara avgränsningen ger det oss korsningen Nylands tull, Aningaisbacken, Puolalabacken. Det är knappast vad begreppet Gamla Stan står för.

I Åbo stads en tidigare vision presenterades Gamla Stan som området kring Domkyrkan plus universitetskvarteren.
– Jag tolkar det som att det är de kvarteren där även 1800-talsbyggnader bäst bevarats, säger Uotila.
Nu har staden ändå breddat området, när det nästa gång når beslutsfattarna senare i höst.
Området kring Domkyrkan och Gamla Stortorget är kärnan
Kärnan finns kring Domkyrkan, stadens medeltida centrum. Efter Åbo brand 1827 började Carl Ludvig Engels stadsplan förverkligas.
Vid Gamla Stortorget ligger Hjeltska huset, Brinkala huset, Gamla Rådhuset, Katedralskolan. När Katedralskolan renoverades ledde Uotila de arkeologiska utgrävningarna som väckte ett stort intresse hos allmänheten (2018).
– Redan i årtionden har det talats om att också byggnaderna vid Stortorget borde pålas om. Den dag det sker blir det säkert omfattande arkologiska utgrävningar även där.
Att det finns ett gammalt Åbo under jord blev bokstavligen uppenbart för den stora allmänheten när museet Aboa Vetus Ars Nova grundades.
Det tidigare Rettigska palatset skulle inte ursprungligen bli något historiskt museum, men utgrävningarna som utfördes i början av 1990-talet var så intressanta att landets första och enda arkeologiska museum öppnade 1995.
Nu är Rettigs gamla tobaksfabrik aktuell.
Huset ska bli knutpunkt för Åbokonstnärer och ett Konstens hus. Beroende på om, vad och hur huset och gården utnyttjas gården, kan arkeologiska utgrävningar bli aktuella även där.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.