Arkea ändrar sig inte: Det finns ingen återvändo till det gamla kollektivavtalet


Skoleleverna i Sirkkala skola har ätit ur egen matsäck under JHL:s strejk. Strejken tar slut i morgon vid midnatt, men konflikten fortsätter. Foto: Kim Lund
Positionerna mellan bolaget Arkea och fackförbundet JHL är fortfarande låsta.
Även om den pågående strejken tar slut på fredag klockan 24 är ingen snabb lösning i sikte.
Arkeas styrelseordförande Pentti Ikävalko säger sig vara beredd att förhandla med JHL, men att riva upp beslutet att byta kollektivavtal för de cirka 1 000 JHL-anställda inom Arkea är inte aktuellt.
Poststrejken tog slut efter att arbetsgivarsidan Palta gick med på att förhandla fram ett nytt kollektivavtal för de 700 paketsorterare som konflikten gällde.
Enligt uppgörelsen motsvarar det nya avtalet i stort sett det gamla avtalet med postfacket Pau och några stora förändringar i arbetsvillkoren och lönesättningen blir det inte.
”Posten och Arkea går inte att jämföras”
En liknande lösning mellan Arkea och JHL kommer inte på fråga, säger Ikävalko.
– Vår situation skiljer sig markant från Postens, eftersom Posten är ett lönsamt företag, medan Arkea går på förlust och framtiden ser dyster ut. Därför finns det mycket lite utrymme för förhandlingar, men visst är vi öppna för förslag.
Om det kommer ett förslag att förhandla fram ett nytt kollektivavtal som i stort sett skulle likna det nuvarande, vad säger ni då?
– Om det skulle vara ett alternativ, skulle Arkea inte ha någon framtid och vi skulle vi inte vara i den här situationen.
Så att hålla kvar det gamla kollektivavtalet är inte ett alternativ?
– Nej, tyvärr inte.
Hårdare konkurrens pressar priserna
Arkea har tillämpat den offentliga sektorn Avaintas kollektivavtal för de JHL-anställda som konflikten nu gäller.
I framtiden är det kollektivavtalet inom turism- och restaurangbranschen som gäller.
Att byta kollektivavtal var nödvändigt för oss för att överleva och bevara arbetsplatserna, säger Ikävalko.
– Vi måste kunna konkurrera på samma villkor som våra konkurrenter Fazer Catering och Sodexho, annars är vi i stora svårigheter.
— Att inleda en saneringsprocess och minska på personalen är inte ett alternativ. I så fall lider kvaliteten och vi tappar kunder.
Konkurrensen inom branschen har hårdnat de senaste åren. Många av företagen inom kosthåll och städning har varit tvungna att strypa sina kostnader.
Efter att marknaden öppnades för konkurrens och kommunerna via anbudsförfrågningar kunde välja det billigaste alternativet har priserna sjunkit med 35 – 50 procent, säger Ikävalko.
– Det betyder att avkastningen är låg. Fazer Catering såldes till engelsmännen och vi kan inte fortsätta om inte våra arbetsvillkor är likadana som våra konkurrenters.
”Skattebetalarna är vinnare”
Ikävalko säger att det är Åboborna är de som har dragit mest nytta av prisdumpningen. Innan marknaden släpptes fri betalade Åbo ett alldeles för högt pris för tjänsterna.
Kan man säga att skattebetalarna är vinnare medan ni förlorar och får sämre lönsamhet?
– Det kan man. Men vår eller stadens viktigaste uppgift inte är att göra vinst, utan att bevara arbetsplatserna.
Vänsterförbundare av olika åsikt om Arkeas agerande
Vänsterförbundets Jaakko Lindfors har föreslagit att Arkea skulle bli ett så kallat in house-bolag i Åbo stad. Det betyder att Arkea inte behöver konkurrensutsätta den service man producerar till sin ägare, det vill säga Åbo stad.
Då skulle Arkea inte heller vara tvunget att byta kollektivavtal, men nog göra sig av med sina tidigare samarbetspartners.
Ikävalko ser inte det som en möjlighet.
– Det går inte. Vi skulle tappa hälften av våra kunder och det skulle vara slut på Arkea. Det har vi berättat för Vänsterförbundet, men politik är politik.
– I vår styrelse sitter representanter från så gott som alla partier och alla beslut har varit enhälliga.
Vänsterförbundets representant i Arkeas styrelse är Kaija Rantanen. Hon säger sig stå bakom beslutet att byta kollektivavtal för bolagets JHL-anställda trots att Vänsterförbundet som parti har en annan ståndpunkt i frågan.
– Situationen är tråkig men det var det bästa alternativet för att bevara arbetsplatserna. Arkea är ett av de få inhemska företagen i den här branschen. Om vi försvinner skulle nästan alla företag på marknaden vara i utländsk ägo.
— Det måste finnas en inhemsk aktör kvar som tryggar arbetsplatserna, säger hon.
LÄS OCKSÅ:
Facket och JHL oense om avtalsbytets konsekvenser
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.