Arga demonstranter försvarade torven vid riksdagen – ”Det handlar om ett livsverk”

Ett hundratal långtradare fyllde Mannerheimvägen i Helsingfors på fredagen i ett protesttåg som krävde att torvförbränningen tas till heders igen.
— Torven har samma betydelse för Finland som oljan och fiskerinäringen har för Norge. Varför ska vi med vett och vilja avveckla en näringsgren som har så stor betydelse för vår energiproduktion, frågar Piia Kattelus-Kilpeläinen.
Kattelus-Kilpeläinen är Sannfinländarnas fullmäktigeledamot i Seinäjoki, men vid Riksdagshusets trappor säger hon sig vara politiskt obunden.
— Torven är förnybar. Det tillkommer mer torv varje år än vad vi bränner upp, säger maken Sami Kilpeläinen, som är chefredaktör för lokaltidningen Seinäjokinen.

Bägge två hävdar att torven klassas som ett förnybart bränsle i Ryssland, Sverige och de baltiska länderna, men som fossilt bränsle i Finland.
Långväga demonstranter
Trafiken vid riksdagen stod stilla åtminstone i en halv timme medan protestyttringen pågick, uppger kriminalkommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen.
— I demonstrationen deltog långtradare från olika delar av landet. De mest långväga förarna kom från Lappland, säger arrangören Miika Mantela.
Näringsminister Mika Lintilä (C) uppvaktades med en protestlista, men innehållet i brevet förblev oklart.
— Vi publicerar våra krav på nätet sedan när riksdagsledamöterna har bekantat sig med det hela. Det viktigaste budskapet är att torven ska klassas som förnybart bränsle, säger Mantela.

Åtminstone Centern, Sannfinländarna och Kristdemokraterna var väl företrädda bland de riksdagsledamöter som mötte demonstranterna på fredagsmorgonen.
— Situationen är allvarlig. Avvecklingen av torven har skett för snabbt. Vi har reserverat stöd för sammanlagt 70 miljoner euro för att avhjälpa omställningen inom torvindustrin, säger näringsminister Mika Lintilä.
Ilskan och uppgivenheten bland företagarna är påtaglig.
— Är det inte dags för dig att avgå, Lintilä, skanderar en av demonstranterna.
Lintilä fortsätter sitt resonemang med stoiskt lugn.
— Vi är bundna av den internationella klimatpanelen IPCC:s klassificering av torven och kan inte på nationella grunder omdefiniera torven till ett förnybart bränsle, säger Lintilä.
Tror inte på ”placeboprofessor”
Lintiläs partikamrat, riksdagsledamot Hannu Hoskonen (C) meddelar avvikande åsikt.
— Torven är förnybar. Det tillkommer varje år 40 miljoner kubikmeter ny torv i Finland. Jag förstår inte varför placeboprofessor Markku Ollikainen påstår motsatsen, säger Hoskonen.
Ollikainen är professor emeritus i miljöekonomi vid Helsingfors universitet och ordförande för Finlands klimatpanel.

Demonstranten Jouko Pahkakangas har tagit med sig en urna som symbol för att torven nu ska begravas på regeringens initiativ.
— Regeringens stöd på högst 50 000 euro per företagare inom torvindustrin räcker ingen vart om man har tagit lån för 1,5 miljoner euro för investeringar i maskiner och annan utrustning, säger Pahkakangas.
Han får medhåll av tre företagare i torvbranschen.
— Mitt företag har förlorat mer än hälften av omsättningen. Inte går det att skola om sig till en annan bransch i den här åldern, säger Antti Peltomäki.
Peltomäki är omgiven av torvföretagare från Tavastland, Egentliga Finland och Satakunta, som står invid Svinhufvuds staty och applåderar till långtradarförarna.

— Jag misstänker att stödpengarna kommer att gå till konsulter. Stödpaketet till torvindustrin handlar om röstfiske och populism, säger Tom Lampinen.
Demonstranterna betraktar planerna på avveckling och omstrukturering av torvindustrin som ett slag i ansiktet.
— Det handlar om ett livsverk. Man löser ingenting genom att tvinga oss i förtidspension, säger Tapani Pekkola.
Mikael Sjövall/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.