Årets Pargasföretag avverkar skog med hänsyn till miljön


Bröderna Kaj och Peter Lundström äger aktiebolaget Parforest, som får pris som årets Pargasföretag. Foto: Anja Kuusisto
Skogsbruk i dag är något helt annat än för bara 20–30 år sedan. Även om maskinerna som används är större och tyngre blir slitaget på skogsmarken mindre då entreprenören följer nutida krav och rekommendationer.
– Hänsynen till naturen ingår i allt. Man lämnar så kallad döved kvar, gamla döda träd som är viktiga för insekter och fåglar, man bygger upp en rutt med ett underlag av kvistar där maskinerna kör, man hugger inte ner träd på bergsknallar, våtmarker lämnas orörda och ingenstans tar man bort precis allt.
Så här berättar Peter Lundström, den ena av två ägare i Parforest.
Han och brodern Kaj Lundström grundade Parforest för 30 år sedan tillsammans med sin pappa Lars. Han finns inte mera, men bröderna har fortsatt att driva företaget som numera har tre heltidsanställda och en deltidsanställd.
Parforest får årets företagarpris i Pargas. Det betyder festligheter i Pargas, men också en inbjudan till Egentliga Finlands företagarförenings gala för företagare i Logomo.
Han och frun deltog i galamiddagen, men till vardags går jobbet ut på mer självständigt sysslande i ensamhet.
– Vi är dåliga på det här med att fira, säger Peter Lundström. Inte har vi firat 30 år på något sätt, man kan väl säga att vi firar i arbetets tecken, det vill säga i skogen.
– Förutom skogsföretaget driver jag också ett jordbruk, medan min bror jobbar heltid i Parforest.
Har årskontrakt med virkesuppköparen Metsä Group
För tillfället har Parforest en större entreprenad på gång i Korsnäs i Nagu. Parforest har årskontrakt med Metsä Group, som köper upp skog.
Markägaren och Metsä Group gör en överenskommelse, varefter Metsä Group ger beställningen vidare till Parforest.
– Det här pågående jobbet i Nagu är omfattande och nu görs slutavverkningen. Där har också gjorts gallring och på vissa ställen har man lämnat fröträdsställningar.
Fröträd är praktexemplar av ett trädslag som lämnas kvar för att fröa av sig. Även om man lämnar en del fröträd kommer också alla områden som har slutavverkats att planteras med nya plantor nästa vår. Det är regel i Finland, efter varje avverkning planteras det nytt.

Kaj Lundström i skogstraktorn som samlar in virket.
Skogsarealen växer kontinuerligt trots avverkning
– På årsnivå avverkas i Finland ungefär två tredjedelar av skogens tillväxt, så skogsarealen växer hela tiden, säger Lundström.
Parforest följer skogscertifieringens krav i Finland, såsom i princip alla skogsföretag i Finland.
– Vi är också auditerade och har ett eget kvalitetssystem. Det här är sådant som har ändrat drastiskt under senaste årtionden, framförallt nu på 2010-talet.
Miljökraven är den stora förändringen, och Peter Lundström ser dem som en fördel. En välskött skogsavverkning är uttryckligen en avverkning som beaktar skogens och naturens värden och bäddar för en välmående skog också i framtiden.
När vi besöker brodern Kaj Lundström och övriga i företaget under det pågående jobbet i Nagu ser man att orden omsätts i praktiskt arbete.
Kaj Lundström jobbar i en skogstraktor som väger 17 ton. Han samlar in och kör sedan ut de träd som har fällts till vägrenen.
Han kör i spår som den som kör harvestern eller skördaren har byggt parallellt med avverkningsjobbet.
Den som skördar, det vill säga avverkar, jobbar i en så kallad harvester.

Kim Lundström tänkte sig inte skogsbranschen, men ändrade sig.
Dataprogram föreslår kapningslängder för virket
Det betyder att man jobbar sittande i en skogsmaskin där det på en dataskärm visas förslag på till vilken längd träden ska kapas. Det är ändå i sista hand chauffören som bestämmer i vilka längder trädet kapas.
Inne i den ventilerade maskinhytten finns också en mikro där mat kan värmas upp och datorn är som vilken dator som helst – kontakt med omvärlden går alltså inte enbart via telefon.
– Vi pratar mycket med varandra, telefonen är i flitigt bruk, säger Kim Lundström som jobbar med avverkningen.
Den ena han pratar mycket med är Joonas Öhman, som har drömt om skogsjobb sedan han var en liten pojke och som har utbildat sig i branschen vid Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitos. Det har inte Kim, som också är en anställd i Parforest där pappa Peter är delägare.
Kim hade som yngre inte alls tänkt sig skogsbranschen.
– För tio år sedan då jag kom ut från militären i januari och var utan jobb började jag. Och sen blev jag här, gick på läroavtal och trivdes bra. Det är ett självständigt jobb.
Den tredje heltidsanställda är Peter Pettersson, medan Patrik Karlsson jobbar deltid i företaget, deltid med eget.

Doftar gott. Foto: Anja Kuusisto
Våren är sämsta tiden, en kall höstdag bäst
Personalstyrkan är lämplig för nuläget. Skogsavverkningen är allra svårast att sköta på våren, då marken ofta är för våt, så en del av semestrarna brukar förläggas till våren. En kall höstdag är optimal, då marken är lite frusen och det inte finns mängder med snö.
– Det är inte enkelt att hitta folk som är beredda göra ett hårt jobb för sig själv i skogen hela dagarna, säger Peter Lundström.
– Vi har ett duktigt gäng och en tryggad sysselsättning via årskontrakt med Metsä Group, men också i den här branschen märker man att högkonjunkturen är förbi. Det kan gälla att hitta på ytterligare något ben att stå på.
Parforest
Premieras med årets företagarpris i Pargas.
Ägs av bröderna Kaj och Peter Lundström.
Sysselsätter utöver dem tre heltids- och en deltidsanställd.
Företaget har grundats 1989.
Läs också:
Muminvärlden är årets företag i Egentliga Finland — temaparken i Nådendal lockar alltjämt besökare från hela världen
Ben Lindström är Årets företagare på Kimitoön — Ser personalen som sin största tillgång
Propelleraxelsystem blev Mepratuotes hit — i dag är det prisade Åboföretaget bland de största leverantörerna i landet av propelleraxelsystem
Jyrki Hakkarainens budskap till regeringen: Arbetsplatserna blir fler då man lyssnar till företagarna
Skotare är rätt benämning på det ni kallar skogstraktor.