Årets företag i Hangö bygger slott och fixar smått – ”Utan fritidsboende skulle vi inte vara så stora”

Företaget är en vanlig syn på till exempel Appelgrensvägen i Hangö där gamla trävillor från badhuseran renoveras.
Och nu har Hangö Företagare utsett Rakennus- ja Puusepänliike Nyström Oy till årets företagare.
I Ekenäs syns företaget på Rådhustorget där man renoverar Lydmanska huset.
Tillsammans med sin kollega Timo Gasché i Hangö köpte Ekenäsbon Benjamin Fröberg in sig i byggföretaget 2021 och äger det numera tillsammans med Andreas Nyström och Sofia Nyström-Ehrnrooth.
Fröberg fungerar som vd för företaget. Under sig har han 43 anställda. Omsättningen har vuxit rejält på några år, från 1,7 miljoner 2015 till nästan 4,6 miljoner euro i fjol. En ökning i omsättning förutspås detta år.
Företaget har blivit känt för renoveringsprojekt. Där har man stor hjälp av det egna moderna snickeriet i Hangö med 12 anställda.
Där kan man tillverka snickeriprodukter som exempelvis trappor, köksinredningar, klädskåp och speciallister som ofta behövs i äldre hus.
Någon kanske behöver få en dörr monterad nu men det kan kanske leda till ett tillbygge eller nybygge senare. Då ligger man bra till om alla andra har tackat nej.
Benjamin Fröberg
Ofta leder ett stort projekt till ett annat då en nöjd före detta kund tipsar en blivande kund.
– Bästa reklamen är referenser. Men visst får vi en hel del projekt via offert också.
Just nu har de de facto mer nybyggnation än på flera år.
– Vårt största projekt är faktiskt en sommarstuga ute i skärgården. Fast inte kan man kanske kalla det en stuga då det är fråga om 400 kvadrat, simbassäng och marina.
Företaget jobbar också ganska mycket via upphandling för Hangö stad, Hangö hamn och industrier.
Men en nyckel till framgång är kanske att man är mångsidig.
– Vi gör allt. Vi kan byta en mellandörr om det behövs men också förverkliga miljonprojekt. Med en personalstyrka på 43 personer finns det möjlighet att spela lite.
Fröberg säger att man inte får glömma de små projekten.
– Någon kanske behöver få en dörr monterad nu men det kan kanske leda till ett tillbygge eller nybygge senare. Då ligger man bra till om alla andra har tackat nej.

Enligt Fröberg märker man en viss stiltje i branschen också här.
– Jag tror att de större företagen i huvudstadsregionen har drabbats hårdare. Vi sysslar inte alls med grynderprojekt. Men visst känner vi av det. Det är främst de mindre jobben, som badrums- och köksrenoveringar, som blivit färre. Också inflödet av offertförfrågningar har minskat. Men nog finns det förfrågningar att räkna på fortfarande. Vi har behov av hela personalstyrkan tillsvidare.
En väsentlig skillnad för ett företag verksamt på axeln Ingå–Hangö är mängden fritidsboende.
– Vi skulle inte vara så här stora utan alla fritidsboende. Det är inget att sticka under stol med. Deras projekt utgör en majoritet av vår omsättning. En del klagar på att fritidsboende inte betalar skatt till våra orter men det gör de ju indirekt i rätt stora belopp via restauranger, städfirmor och byggföretag, säger Fröberg.
Också Hangö Guider fick pris
På Nyströms gläds man över utmärkelsen årets företagare.
– Det är roligt att bli uppmärksammad och ett bevis på att man gör någonting rätt. Det är positivt med publicitet, säger Fröberg.
Hangö Företagare utsåg också årets ensamföretagare. Priset gick till Hangö Guider med motiveringen att de med sina guidetjänster och sin lokalkännedom utgör en viktig del av turismnäringen i staden.
Hangö Guider rf har 20 guider varav tre är medlemmar i Hangö Företagare. Priset mottogs av Elina Lahtinen, Leena Immonen och Tarja Kvarnström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.