Årets Arvid Mörne-vinnare inspireras av Kerouac, Ginsberg och Baudelaire


Ellenore Wentjärvi. Foto: Privat
Ellenore Wentjärvi, 23 år, är vinnare i årets Arvid Mörne-tävling. Wentjärvis vinnarbidrag beskrivs av juryn som en ”pulserande prosalyrisk diktsvit som skruvat skärskådar ung olust”.
Wentjärvi säger att segern var en överraskning.
— Men jag tycker om väldigt många olika typer av litteratur, poesi och låttexter. Det är svårt för mig att namnge någon specifik.
Glädjande bredd
Totalt fick tävlingen 123 bidrag. Tävlingen gäller vartannat år dikter och vartannat år noveller, och i år var det poesins tur. Den är avsedd för under 30-åringar. Juryn delade ut tre pris och två hedersomnämnande.
Pristagarna 2020:
I pris (5 000 euro): Ellenore Wentjärvi
II pris (3 000 euro): Emma Levo
III pris (2 000 euro): Christoffer Steffansson
Hedersomnämnande: Alexandra Harald
Hedersomnämnande: Sandra Holmqvist
— De finns en glädjande bredd i de bästa bidragen, säger Mia Österlund, litteraturvetare och ordförande för juryn.
Enligt Österlund faller de inlämnade bidragen i två huvudkategorier. Till den första kategorin hör de som mest skriver utifrån sitt eget liv, där psykisk ohälsa, såriga kärleksrelationer, psykologisk växtvärk och opposition mot samtidsandan är uppenbara gemensamma nämnare.
— Det som kännetecknar bidragen i den andra kategorin är att det finns ett klart yttre sammanhang för dikterna, de placerar sig i en litterär tradition, och i dessa bidrag märks det mycket väl att skribenterna själva läser dikt, säger Österlund.
Juryn valde i år att premiera dikter som är framåtpekande, som har attityd och förmår beröra. Om den sedan är lite punkig, solkig, oborstad eller på andra sätt oregerlig stör inte det minsta.
Digital prisutdelning
Med anledning av coronaepidemin ordnas prisutdelningen i år digitalt på SFV:s webbplats. De vinnande bidragen kommer att publiceras i pdf-format i samband med prisutdelningen.
Årets tävlingsjury bestod av Österlund, författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt samt författaren och översättaren Jonas Ellerström från Sverige.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.