Årets ambassadör kan Kimitoön som sin egen ficka – Marjatta Grenman guidar tusen personer per säsong

”Marjatta Grenman är flerspråkig, utåtriktad och har djupgående kunskap om orten, och lång erfarenhet som guide. Tusentals besökare har bekantat sig med Kimitoön under Marjattas ledning under hennes över tjugo år långa bana.”
Så här lät motiveringen till priset för Årets Ambassadör på Kimitoön år 2022. Priset delades ut i början av juli under högtidliga former.
– Jag är mycket glad, det här kändes fint! Det är ju så många andra som kunde ha fått det här priset, säger Grenman, som känner sig rätt bekväm med ambassadörstiteln.
Grenmans uppdrag är att gång på gång presentera Kimitoön för hundratals resenärer för att ge dem ett så mångsidigt och trevligt minne som möjligt om orten. Från säsongstarten vid påsk till slutet av september brukar hon guida ungefär tusen personer.

Slank in på guidebanan av en slump
Som auktoriserad turistguide har Grenman jobbat i 22 år och hon trivs med vad hon gör.
Den här banan slank hon in på av en slump ur sitt stora intresse för historia. Sommaren 1995 kom det sig nämligen så att Bruksmuseum i Dalsbruk hade behov av en inhoppare. Där jobbade Grenman bland annat med att bygga upp utställningarna kring arbetarbostäderna, som man kan bekanta sig med än i dag. I museets små stugor visar man hur arbetarna levde och bodde i Dalsbruk.
År 2000 gick Grenman kursen för att bli auktoriserad turistguide och blev sedan också ordförande för Kimitoöns guider. Numera tillhör dock Grenman Saloguiderna, efter delade åsikter inom Kimitoöguiderna.
Grenman stortrivs med sitt uppdrag, och ser många bidragande orsaker till yrkesvalet.
– Jag har varit scoutledare, då man ofta talar inför grupp och så har hon varit ledningens sekreterare i Wärtsiläs centralförvaltning och i Arabias keramikfabrik. Då man gick med gäster genom utställningskorridoren i Arabia blev det ofta att berätta och presentera. Och så gillar jag ju att prata!
Grenman tillägger att hon rest en hel del med sina föräldrar, och nu senare med familjen, och då kommit i kontakt med guider. En konkret orsak var att hon då hon flyttade till Kimitoön var hon utan jobb, och blev då egenföretagare.
På Kimitoön blev huvudspråket svenska
På Kimitoön har Grenman bott i trettio år. Flyttlasset gick julen 1991, efter några år som sommargäst på ön. Under de här åren har Grenman skiftat huvudspråk från finska till svenska.
Resan från finskspråkig läkardotter från Helsingfors till att bli accepterad Kimitoöbo beskriver hon som intressant.
– Men det är en annan historia! konstaterar Grenman.
Marjatta Grenman
- Aktuell som: Årets Ambassadör på Kimitoön
- Född: I Helsingfors, men har bott på fler håll i landet.
- Familj: Lasse och numera utflyttade dottern Heidi.
- Bor: I Genböle.
- Flyttade till Kimitoön: för 30 år sedan.
- Hobbyer: Handarbete och lokalhistoria.
- Favoritplats på Kimitoön: Egen veranda.
- Gillar: Att lyssna på klassisk musik.
Söderlångvik och Dalsbruk är motpoler
Grenman har två favoritplatser där det är extra roligt att guida: Amos Andersons Söderlångvik gård och bruksorten Dalsbruk – dessa två är hennes specialområden.
Dem ser hon som motpoler – mecenaten Amos Andersons eleganta, lyxiga sommarparadis mot arbetarnas och järnbrukets Dalsbruk. Här får hon ofta visa upp bland annat kolaugnarna, masugnen och Kejsarinnans utedass.

Nya kundgrupper i Söderlångvik
Vid museet har hon sedan ifjol somras haft en anställning som guide, men sköter utöver det egna grupper på hela Kimitoön, helt enligt gästernas önskemål. Guiderna på Söderlångvik är fyra och enligt Grenman har besökarna hittills i år varit nästan 8 000 (säsong 2021: 15 500).
Gällande besökarna i Söderlångvik kan Grenman konstatera att det i år går mer på finska än ifjol, då svenskan dominerade. Det handlar om nya kundgrupper.
– Nu kommer de som varit här med sin mormor och morfar, de som skaffat sig museikortet och större grupper från Åbo, Salo och längre ifrån. Och så kommer deltidsborna med sina gäster. Men också stamkunderna kommer igen.

Lärorikt jobb
Trots sin långa erfarenhet lär Grenman sig hela tiden nya saker om Kimitoön. Det händer fortfarande att hon får guideuppdrag på för henne helt nya platser, eller att hon av någon gäst får höra en berättelse hon inte känt till förr.
– Det bästa med jobbet är då gästerna är intresserade och ställer frågor och vill diskutera.
Vad är det som fascinerar besökarna mest med Kimitoön?
– Det är nog helheten och mångfalden. Dalsbruk, de många kyrkorna, den vackra skärgården och växtligheten. Se fast omkring dig här! säger Grenman och syftar på den lummiga lilla trädgårdsoas invid det gamla posthuset vid Dalsbruks torg där vi träffas.
Populärast enligt Grenman är arbetarstugorna i Dalsbruk samt Kimito kyrka: ”S:t Andreaskyrkan” byggd under 1300- och 1400-talen och därmed en av Finlands äldsta gråstenskyrkor.
– Det är lätt att guida på Kimitoön, här finns så otroligt mycket!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.