Ärendet om Hitis sjöbevakningsstations öde rör på sig hos Gränsbevakningen

Länge har Kimitoön levt i ovetskap om hur det egentligen ska går för den nedläggningshotade sjöbevakningsstationen i Hitis. Det senaste året har saken stått mer eller mindre stilla.
Som orsak till fördröjningen uppger Ilja Iljin, biträdande kommendör vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, andra brådskande ärenden. Det handlar bland annat om stationer som hållit till i tillfälliga lokaler.
Men i oktober ska utredningen starta gällande möjliga lokaler för sjöbevakarna på Hitis.
– Vi kommer att utreda olika alternativ. Ett alternativ är nuvarande plats, men också till exempel Kasnäs är intressant. Även andra platser är aktuella, säger Iljin.
Att placera stationen längre in på fastlandet är inte aktuellt.
Kimitoöns kommun kommer att kontaktas gällande alternativen.
Beslut nästa år
Man räknar med att utredningen av alternativ blir klar i slutet av 2023. Dags för beslut kunde det bli på nästa års sida.
Iljin säger att nuvarande plats, på Stormnäsudden på Hitis, är lämplig för verksamheten. Hitis ligger de facto i mitten av sitt bevakningsområde. Området går upp längs viken mot Salo och norra fliken av Kimitoön, täcker Kimitoöns yttre skärgård med till exempel Vänö, Örö och Bengtskär och gränsar i väster till Pargas port och Borstö.
Fördelen med Kasnäsalternativet är att dit går bilväg ända fram, vilket underlättar då det kommer till service och logistik.
Kommunens erbjudande beaktas
Enligt Iljin kommer Kimitoöns kommuns erbjudande om att finansiera bygget av en övernattningsbyggnad för sjöbevakarna att beaktas.
Kommunen har konkret visat sin vilja för att rädda den hotade stationen och har i sin ekonomiplan för år 2024 reserverat 150 000 euro för att bygga en övernattningsbyggnad för alternativ placering av stationen på Hitis. Kommunen kunde hyra ut fastigheten till Gränsbevakningsväsendet.
Den dagliga verksamheten vid Hitis sjöbevakningsstation pågår som vanligt. Iljin säger att byggnaden uppfyller sitt syfte. Men den har kommit till slutet av sin tekniska levnadstid, vilket också är orsaken till att man vill lämna byggnaden.

ÅU rapporterade första gången i juni 2021 om hotet mot stationen, då Gränsbevakningsväsendet beslutat att utreda om det finns förutsättningar för sjöbevakningsstationen på Hitis att vara kvar på ön.
I mars 2022 skapade Hitis kyrkoby byaförening en namninsamling för ett bevara Hitis sjöbevakningsstation. Den samlade 1 800 namn.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.