Förflytta dig till innehållet

Arbetslösa på Kimitoön har redan reagerat på de nya kraven

Fr.v. Mats Nurmio, Ann-Margareth Österås och Tobias Björklund gör vad de kan för de arbetslösa.


Flera arbetslösa har redan hört sig för vad de kan göra för att fylla de nya kraven på aktivitet.
Det säger Ann-Margareth Österås som vid Kimitoöns kommun svarar för sysselsättningsverksamheten.
Här ingår Ekocenter och ungdomsverkstaden. Båda har någon ledig plats så de som först hör av sig kan få placering där och på så vis fylla kravet på aktivitet.
– Det finns också lönestöd, som betalas ut åt arbetsgivare för anställning av någon som har varit arbetslös en längre tid, och arbetsprövning, tillägger Österås.
Kommunen anställer arbetssökande på lönestöd varje år, men några specialarrangemang har ännu inte planerats med tanke på det nya lagkravet.
Tobias Björklund, som vid kommunen under ett par års tid har svarat för projektet ”Föreningsakuten”, påpekar att också föreningar har behov av arbetskraft. Företagsrådgivare Mats Nurmio tillägger att kommunen den 2 februari ordnar en jobbmässa där arbetsgivare och -sökande förhoppningsvis hittar varandra.
Thomas Björkroth, enhetschef vid Axxells naturbruksenhet i Brusaby på Kimitoön, tillägger att man där sedan länge har tagit emot personer på arbetsprövning.
– Det kan vi definitivt fortsätta med också nu, för att ge arbetslösa chans att fylla de nya kraven, säger han.
Österås tycker att det ska bli intressant att se vilka åtgärder staten kommer med, via te-byråerna. Hittills känner hon till bara en kurs i karriärcoaching, i Kimito från den 26 februari till den 23 mars.
– Jag vet inte hur de nya kraven kommer att falla ut. Men oavsett så finns vi i kommunen kvar för att stötta de arbetslösa, säger hon.
Kimitoöbon Eva Engblom, som redan en tid – förgäves – har sökt jobb, tycker att de nya aktivitetskraven känns nästan som ett straff, sten på börda för dem som har blivit utan jobb.
– Om man dessutom är 50+ och bor i glesbygden så är det inte lätt att för cirka tre månaders perioder  hitta  jobb på 18 timmar som aktivmodellen förutsätter – särskilt som ingen tycks veta vad det innebär för de arbetsgivare som skulle ta någon på jobb för tre dagar, säger hon.
– Måste arbetsgivaren göra allt det sedvanliga pappersarbetet kring ett anställningsförhållande? Hur blir det med socialavgifter och försäkringar? Hur ska enmansföretag ha tid och råd med sådant, undrar hon.
– De företagare som jag har talat med säger att de inget har fått veta om de här frågorna, och själv som arbetssökande har jag inte heller någon relevant information.  Den här nya lagen verkar som ett hastverk som snabbt har klubbats genom. Tyvärr  tror jag den kommer att ge många arbetslösa stor oro och känsla av förvirring, säger Engblom.
Inte heller Kimitobon Carl-Magnus Karlsson tycker att de nya aktivitetskraven är särskilt klara.
– Det som jag har hunnit läsa om dem så ger nog mera ett frågetecken. Hoppas åtminstone att de som har beslutat om lagen vet exakt vad det är frågan om, säger han.
Karlsson var i drygt 13 år anställd vid tråddrageriet i Dalsbruk, och blev uppsagd i somras. Men han väntade med att söka jobb, i hopp om att i december bli antagen till den svenska polisutbildningen.
– Det blev jag inte, det skiljde på tre poäng, men jag har kanske chans att bli antagen till kursen som startar i augusti. Tills dess behöver jag i alla fall ett jobb, och cirka 20 jobb har jag redan sökt. Jag tar arbete som arbete, sedan tiden i tråddrageriet är jag van vid bland annat maskinunderhåll. Jag tänker mig att jag vid behov kan pendla till Åbo, Salo eller Ekenäs. Arbetslöshet är inget alternativ för mig.

Carl-Magnus Karlsson.


Eva Engblom.


Läs också: Aktiveringsmodellen sätter press på arbetslösa

Dela artikeln

En kommentar: “Arbetslösa på Kimitoön har redan reagerat på de nya kraven

  1. Peter skrev

    Men nog finns det för mycket tjänster ikommunen som borde ses över vem betelar alla som lådsats göra allt för dom utan ardbete???

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter