Arbetskraft, förbindelser och skärgårdssatsning – det här beställer Egentliga Finland av nästa regering

Snabba förbindelser. Ett rent och lockande Skärgårdshav. Tillväxt och kompetent arbetskraft.
Det är rubrikerna i Egentliga Finlands önskelista till den kommande regeringen. Landskapsförbundet, Åbo handelskammare och Egentliga Finlands företagare har tillsammans spånat fram målen.
Hanna Munter, verksamhetsledare för Egentliga Finlands företagare, säger att tillgången på arbetskraft är det största bekymret för många företag nu.
– Arbetskraftsfrågan är helt central för att företagen ska kunna investera och utvecklas. Då kommer vi samtidigt in på tillgänglighet och livskraft. De här frågorna är egentligen paraplyet över alla våra önskemål.
Global konkurrens
Landskapet måste vara livskraftigt och intressant för att locka hit folk i en värld där man inte bara konkurrerar med övriga Finland utan med hela världen, säger Munter.
I landskapets mål för regeringsprogrammet sägs att 6 av 10 företag i Egentliga Finland upplever en brist eller rentav stor brist på kompetent arbetskraft.
Bland de konkreta önskemålen finns sätt att underlätta arbetskraftsinvandring, men också en önskan om ett engelskspråkigt gymnasium för att locka hit utlänningar. Det IB-gymnasium som redan finns i Åbo är för krävande för att fylla den rollen, menar organisationerna.

Landskapet hoppas att yrkesinstitutet Livia ska få börja utbilda skogsmaskinsförare. Det önskemål man haft om Åbo yrkeshögskola ska få börja utbilda byggnadsarkitekter infriades för ett par veckor sedan. Utbildningen är tänkt att starta nästa år.
Men vid sidan av nischade önskemål finns också ett brett, allmänt problem för företagen att hitta rätt personal, säger Munter.
– Till exempel byggbranschen har stora utmaningar och där finns också en kronisk brist på studerande. Även om statistiken kan visa att det finns arbetslösa inom bygg så möter de inte alltid företagens behov, kanske för att de har för snäv utbildning.
Att anpassa utbildningarna till framtidens behov jobbar landskapets Ennakointiakatemia (”prognostiseringsakademi”) med hela tiden, påpekar Munter. I samarbetet ingår bland annat företagarorganisationerna, landskapsförbundet, Åbo stad och flera yrkesutbildare.
Inte bara Entimmeståget
Det så kallade Entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors finns med på Egentliga Finlands önskelista inför nästa regeringsprogram, lanserat i somras.
Landskapsförbundet, Åbo handelskammare och Egentliga Finlands företagare påpekar att mångmiljardprojektet skulle skapa en enhetlig och hållbar pendlingsregion med 1,5 miljoner invånare i södra Finland.
Man önskar dessutom totalt 81 miljoner euro för Åbo–Nystad-banan och järnvägen mellan Reso och Nådendal samt byggandet av stationer. Landskapet vill samtidigt se en lagförändring som öppnar upp lokaltågstrafiken eftersom lagen nu endast tillåter att staten och Helsingforsregionens trafik sköter sådan.
Flygplatsen och hamnarna
Landskapet vill att Åbo flygplats utvecklas och man betonar vikten av nattlig flygledning där.
Samtidigt har Rysslands attack på Ukraina gjort hamnarna i Åbo och Nådendal ännu viktigare, menar landskapet. Trafiken västerut är en viktig del av landets försörjningsberedskap och bör utvecklas.
Därför bör riksdagen också omedelbart besluta om byggstart för den tänkta förbättringen av Åbo omfartsväg i Reso. Dessutom bör omfartsvägen mellan Reso och Nådendal göras fyrfilig. Den totala prislappen för dessa två projekt är cirka 380 miljoner euro enligt programmet.
Bland övriga vägsatsningar på landskapets lista finns riksväg 8 i Letala, riksväg 9 mellan Lundo och Aura, Salo östra omfartsväg samt Pargasleden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.