Förflytta dig till innehållet

Arbetsgrupp: Lagstiftningen sätter stopp för dubbelt kommunskap

Nej till dubbelt kommunskap. Arbetsgruppen säger att framför allt skattelagstiftningen talar emot dubbel kommuntillhörighet. Foto: Mia Hämäläinen

Nej till dubbelt kommunskap. Arbetsgruppen säger att framför allt skattelagstiftningen talar emot dubbel kommuntillhörighet. Foto: Mia Hämäläinen

Nej till dubbelt kommunskap. Arbetsgruppen säger att framför allt skattelagstiftningen talar emot dubbel kommuntillhörighet. Foto: Mia Hämäläinen


Den arbetsgrupp som har utrett möjligheterna till dubbel kommuntillhörighet, det vill säga möjligheten att vara skriven i två kommuner, förespråkar inte dubbelt kommunskap.
– Det finns inte juridiska förutsättningar för en dubbel kommuntillhörighet, säger Siv Sandberg, ÅA-forskare och medlem i arbetsgruppen som i dag tisdag överlämnade sitt betänkande till kommun- och reformminister Anu Vehviläinen, Centern.
Det handlar inte bara om människor med fritidsbostäder i en annan kommun än den de bor i.
– Det finns så många sätt att dela sitt liv mellan flera kommuner i dag. Det kan också vara pendlare eller mor- och farföräldrar som köper en övernattningslägenhet för att komma närmare barnbarnen eller skilsmässofamiljer med barn boende i flera kommuner, säger Sandberg.
Att juridiskt definiera alla de här grupperna, för att till exempel diskutera hur skattintäkterna borde fördelas mellan flera kommuner, skulle vara mycket svårt.
– Skattelagarna kräver en entydig juridisk definition. Vilka skulle kriterierna vara? Ska man vara 150 dagar på stugan per år eller var skulle gränsen gå? Det här skulle i de flesta fall leda till mer byråkrati än någon nytta. Det finns också en risk för att medborgarna sedan skulle försöka shoppa fördelar från olika kommuner.
Sandberg säger att det har funnits en politisk efterfrågan på en dubbel kommuntillhörighet kanske främst på Centerhåll.
– Tanken på den dubbla kommuntillhörigheten har främst götts på Centerhåll och i små kommuner i Insjöfinland med mycket sommarstugor, där man gärna skulle vilja ha del av de fritidsboendes skattepengar. Samtidigt kommer de fritidsboendes skatter att få större tyngd i kommunerna i framtiden i alla fall då fastighetsskatten blir viktigare
En möjlighet är att stärka ett elektroniskt medborgarskap med modell från Estland. På det sättet kunde man vara mer delaktig i flera kommuner oberoende av var man bor.
– Jag tror inte att arbetsgruppens betänkande väcker besvikelse i kommuner som Pargas och Kimitoön med många fritidsboende. En dubbel kommuntillhörighet är inte realistisk eftersom det nuvarande skattesystemet gör det för svårt att hantera. Men de möjligheter som finns redan i dag att få människor att känna sig delaktiga i flera kommuner borde utnyttjas bättre.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter