Arbetsgivare inom vården kritiserar tänkta vårdgarantin: För lite piska på välfärdsområdena att uppfylla löftena

Arbetsgivarorganisationen Hali , som representerar företag och organisationer i social- och hälsobranschen, kritiserar det utkast till skärpt vårdgaranti som regeringen skickade på remiss förra veckan.
Hali välkomnar visserligen att vårdgarantin, alltså den maximala tid man kan tvingas vänta på vård, planeras att sänkas från tre månader till sju dagar när det gäller primärvård.
Men problemet, menar Hali, är att regeringens utkast inte innehåller tillräckligt starka skyldigheter för de kommande välfärdsområdena att faktiskt leverera vården inom utsatt tid.
Hanna-Maija Kause, chef för hälsovårdstjänster vid Hali, säger i ett pressmeddelande att problemet redan existerar inom den nuvarande vårdgarantin. Om det inte finns lediga tider så har kunden i praktiken ingen rätt till vård, menar Kause.
”Att folk inte får vård snabbt får egentligen inga följder för kommunerna. Kommunerna har inte heller hörsammat skyldigheten att erbjuda kunden servicesedlar eller andra köptjänster ifall de inte kan erbjuda vård inom utsatt tid”, säger Kause i ett pressmeddelande.
Tiotusentals skulle ha köat för länge
Hali uppger att 23 000 personer skulle ha köat för länge ifall vårdgarantin redan nu var sju dagar.
Dessutom misstänker Hali att det på grund av coronan, och det tryck på vården som epidemin har skapat, finns personer som inte ens kommit in i vårdkön och som alltså inte syns i statistiken.
Hali betonar att det, i takt med att vårdgarantin skärps, bör vidtas snabba åtgärder för att det ska finnas tillräckligt många personer som arbetar inom vården.
Hali kritiserar även att visa vårdtjänster, till exempel inom rehabilitering, i regeringens utkast lämnas utanför vårdgarantin.
Organisationen tycker också att den föreslagna skärpningen av vårdgarantin inom tandvården – från sex till tre månader – är för blygsam. Hali vill att vårdgarantin i tandvården ska vara en månad.
”Att förkorta tiden det tar att få vård är ett utmärkt mål. Men då lagen utformas bör man se till att det faktiskt blir lättare för människor att få vård, och att det sker inom den tid som utlovas”, avslutar Hanna-Maija Kause.
Senast den 4 januari vill regeringen ha in kommentarer om utkastet till ett lagförslag om vårdgarantin.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.