Förflytta dig till innehållet

Arbetet med vägplan för Lillholmens nya bro börjar i höst

Sjöräddarnas stuga Antintupa står på nuvarande vägbank och måste flyttas bort då Lillholmens pontonbro (uppe till vänster) förnyas.


Att förnya Lillholmens pontonbro är nödvändigt då brons livslängd går mot sitt slut.
Kostnaderna för en ny bro beräknas till cirka sju miljoner och planeringen har pågått redan länge med kartläggning av olika alternativ och deras konsekvenser.
Nu är man så långt att arbetet att Närings- trafik och miljöcentralen efter semestrarna kan börja arbeta med vägplanen.
– Det skedet är något som tar cirka två år, och först efter det börjar vi tala om byggnadsskedet, som för Lillholmen har beräknats räcka ett och ett halvt år, berättar projektchef Matti Kiljunen vid NTMN-centralen.

Vägen avstängd helt i några månader

Här har han också lite tröst att komma med för ortsborna, som har hunnit förvarnas om den 1,5 år långa byggtiden.
– Enligt nuvarande beräkningar handlar det om några månader, inte år, då vägförbindelsen är helt av. Under den tiden måste biltrafiken använda den andra rutten.
Den rutten går via Skärgårdsvägen, via avtaget mot Granvik vid Sattmark kan man också köra ut till Tervsund, men det är en cirka tio kilometers omväg och en långsammare rutt för dem som ska till eller från Tervsundshållet.

Landets mest använda klaff

Lillholmens ponton- eller klaffbro förenar Lillholmen, Gunnarsnäs och Tervsund i Pargas med byn Skräbböle så biltrafiken är främst lokal – medan båttrafiken under klaffen gör det här broprojektet till och med nationellt intressant.
Ingen annanstans i Finland finns en klaff som öppnas så ofta för båttrafik. Under en båtsäsong öppnas bron cirka 3300 gånger.

Utredningsplanen är mångårigt jobb

Den omfattande utredningsplanen för projektet heter så här: ”Förbättring av landsväg 12029 genom att förnya Lillholmens bro i Pargas”. Den 50-sidiga luntan finns att läsa på NTM-centralens webbsajt även på svenska.
Under arbetet med utredningsplanen har NTM-centralen och staden ordnat träffar med allmänheten, och de olika broalternativen har väckt åsikter.
Hela sex preliminära lösningar granskades. Alternativen som utreddes var tre olika för en öppningsbar bro, med fria höjder på 4, 6 eller 8 meter. För en fast bro undersöktes fria höjder på 6 och 14 meter och sedan fanns ytterligare ett nollalternativ.
– Alternativet som finslipades i utredningsplanen och som beredningen nu går vidare med är en öppningsbar bro med fri höjd på 6 meter.

Ny bro kräver att Antintupa flyttar

Det här alternativet motiveras med att det möjliggör fullskalig användning av båtleden mellan Pargas och Erstan och, vilket är viktigt i sammanhanget, att också myndighetsbåtar kan passera.
En bro med en fri höjd på 8 meter skulle öka brons längd, pris och bland annat vägbankarnas bredd.
Redan med en 6 meters fri höjd blir vägbankarna större så att sjöräddningssällskapets stuga, Antintupa, måste flyttas bort.
Är det här ett brobygge som självklart måste få statliga pengar den dagen planeringen är klar?
– Ja, så ser jag på det, det här är en nödvändig bro och väg, säger Kiljunen. Finansieringsfördelningen staten och staden ser man på i arbetet med vägplanen, ett jobb som alltså börjar hösten 2018.
Att bygget ska komma igång under förra halvan av 2020-talet anser Kiljunen sannnolikt.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter