Förflytta dig till innehållet

Är turismbranschen redo då samhället öppnar upp igen? Utbildare oroade för personalbrist då många bytt bransch under pandemin

Cyklar med packning ombord på färja.
Då samhället öppnar upp igen kommer efterfrågan på turismtjänster antagligen att se annorlunda ut, vilket gör att företagare inom branschen måste anpassa sig.

Utbildningsanordnare och aktörer inom turismbranschen i Finland är oroliga för att branschen inte är redo när coronapandemin är över och samhället kan öppna igen.

Lusten att resa, upptäcka och uppleva har inte försvunnit hos inhemska och utländska turister, men personalen som ska ge dem det de söker räcker inte till, skriver yrkesskolan Axxell i ett pressmeddelande.

– Kompetent personal var en bristvara i branschen redan innan pandemin, men nu är problemet tydligare än förr, säger Linda Glasberg-Lindholm, enhetschef för Handel och turism vid Axxell, i pressmeddelandet.

Under pandemin har flera företag i branschen tvingats permittera sin personal. Med långa och osäkra permitteringar ökar risken att den kompetenta personal som finns söker sig till andra branscher.

Nytänk behövs då inrikesturismen ökar

På Kimitoön berättar turistchef Benjamin Donner till Axxell att det saknas aktivitetsföretagare.

– Det finns ett bra utbud på kryssningar och inkvartering, men aktivitetsföretagare är en bristvara.

Dessutom närmar sig flera inkvarteringsföretagare pensionsåldern. Redan nu finns en stugby och en gästhamn som behöver nya ägare.

Donner tror också att många äldre företagare skulle välkomna nya perspektiv och kunskaper av en nyutbildad person.

En orsak till att det behövs nytänk är att det kommer att behövas en ny slags service när inrikesturismen ökar.

– Vi pratar om en hel ny sorts målgrupp som förväntar sig en helt annan repertoar av produkter än den karikerade inrikesturisten.

Axxell utbildar bland annat reseexperter, receptionister och guider i Åbo. Som en nyhet för i år har man också startat upp en ny utbildningen för yrkesexamen i turismservice.

Signalerna man har fått från fältet är att bristen på kompetent personal har ökat.

– Just nu lönar det sig att utbilda sig eller fortbilda sig inom branschen, säger Glasberg-Lindholm.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter