Är spårvagnen i Åbo en generationsfråga?

Låt oss gå tillbaka till en av omröstningarna i Åbo stadsfullmäktige den 13 februari.
En av mer än tio omröstningar om stadens nya generalplan handlade om det ska gå att dra spårvagnsskenor vid domkyrkan eller inte.
Fyra partier sprack: det vill säga att politiker i Samlingspartiet, SDP, Vänstern och SFP både röstade för och emot de potentiella skenorna. Vanligtvis håller partierna sig till den linje man kommit överens om.
Åtminstone de SDP:s politiker som röstade mot partiets överenskomna linje om att generalplanen skulle godkännas ska få förklara sig för resten av partiets fullmäktigegrupp på söndag.

Tittar man på vilka politiker som trotsade sitt parti och röstade som de ville är det anmärkningsvärt att det inte handlar om några unga rebeller, tvärtom.
Det är tunga veteranpolitiker, med tiotals års erfarenhet av beslutsfattandet i Åbo, som säger nej till eventuella spårvagnsskenor vid domkyrkan.
Det är SDP-namn som Jarmo Rosenlöf , Henry Toivari , Timo Nurmio och Kristiina Hellstén .
Till utbrytarna i Samlingspartiet hör Kaija Hartiala , Heikki Pälve , Olli A. Manni , Ulla-Maija Vierimaa , Lasse Lindholm , Muhis Azizi samt Ville Valkonen och KD:s Ville Auvinen , som den här fullmäktigeperioden inte har någon egen grupp utan hör till Samlingspartiet.
Det är det gamla gardet.
Rosenlöf blir 80 i år, medan Nurmio blir 73, Toivari 75 och Hellstén blir 71 i år.
Medelåldern bland de övriga i partiet, som röstade för eventuella skenor vid domkyrkan, är betydligt lägre.
Också bland samlingspartisterna är medelåldern lägre bland de fullmäktigeledamöter som röstade för skenorna vid domkyrkan.
Av nejsägarna i Samlingspartiet blir Hartiala 69 i år, Manni 74, Pälve 69, Vierimaa 74 och Lindholm blir 60.
Här finns också ett par yngre nejsägare som Muhis Azizi och Ville Valkonen, men de är i minoritet bland dem som röstade mot spårvagnsskenorna vid domkyrkan i de stora partierna.
Sannfinländarna har tydligt och klart sagt att de är och kommer att vara emot spårvagn i Åbo. Det är därmed inte så konstigt att hela gruppen säger nej också till skenor vid domkyrkan.
Samtidigt är fullmäktigegruppens medelålder 58 år, och bara två av sju medlemmar är yngre än 50 år.
Också alla tre i Centerns fullmäktigegrupp i Åbo röstade mot skenorna vid domkyrkan.
Också i den här partigruppen är medelåldern rätt hög då Riitta Karjalainen är 63, Jarkko Laivoranta blir 80 och Seppo Muurinen är 62.
Det gamla gardet handlar inte enbart om ålder.
Det här är också veteranpolitiker med ett långt perspektiv.
Räknar man ihop de här politikernas erfarenhet och år av engagemang i Åbopolitiken blir siffran svindlande.
Samtidigt är det viktigt att komma i håg att det kan finnas flera orsaker till att en politiker röstar mot sitt parti när det gäller frågan om det ska kunna dras spårvagnsskenor vid domkyrkan eller inte.
Att man säger nej kan dels bero på att man inte vill ha skenor vid domkyrkan, för att man vill att domkyrkans närhet ska fredas från extra trafik.
Dels kan ett nej bero på att man inte vill ha några spårvagnsskenor i staden över huvudtaget.
Intressant är dock att medelåldern i de stora partierna, som inte röstade mot spårvagnsskenor vid domkyrkan, är betydligt lägre än i de stora partier som sprack.
I De gröna är den äldsta ledamoten 52 år i år och också i Vänsterförbundets fullmäktigegrupp är medelåldern betydligt lägre än bland dem som röstade nej till eventuella skenor vid domkyrkan.
Spårvagnsfrågan kommer att stötas och blötas i många år ännu. Det kommer att talas och skrivas för och emot, det kommer att argumenteras och debatteras. Diskussionen har knappt börjat.
Det handlar om en gigantisk investering.
Om resultatet från den här omröstningen är riktgivande så kan man med fog fråga sig om Åbos spårvagnsprojekt är en generationsfråga.
Och om spårvagnen i Åbo är en generationsfråga så blir den intressanta följdfrågan varför den är det.
Varför säger majoriteten av de äldre politikerna i Åbo stadsfullmäktige nej till eventuella spårvagnsskenor vid domkyrkan, medan yngre politiker i det här skedet säger ja?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.