Är nattklubbarnas tid förbi? ÅU frågade — Åbokrögarna svarade


Foto: Monica Forssell
Tillsvidare hör Åbo till de nattklubbstätaste orterna i Finland och i Åbo finns också en av landets framgångsrikaste nattklubbar.
Men hur ser de som driver nattklubbarna på branschen?
– Att driva en nattklubb är ingen lätt match. Under vardagarna är det just ingen som går på krog, matrestaurangerna har vunnit terräng och människor går också ut allt senare på kvällen och dricker allt mindre alkohol på restaurang. Det är nog en kamp för överlevnad, slår Henri Kulmala fast. Han är styrelseordförande i bolaget Galax som driver nattklubben Naima på Auragatan.
Samma företag hade tidigare också nattklubben The Monkey som avslutades 2017.

Sedu Koskinen hjälpte till med konceptet för Naima men är inte delägare. Foto: Monica Forssell
För ett par år sedan gjorde Galax en förlust på nästan en halv miljon euro, men för 2018 ser resultatet ut att landa på noll uppger Kulmala som driver klubben tillsammans med sin bror Kalle Kulmala.
Nattklubbskändisen Seppo ”Sedu” Koskinen har döpt och fungerat som konsult för Naima samt deltagit i marknadsföringen av krogen, men har ingen andel i själva företaget.
Att Sedu Koskinens företag Namuravintolat gick i konkurs för en dryg månad sedan inverkar alltså inte på restaurang Naima i Åbo.
Däremot har Koskinens nattklubb Chic i hörnet av Slottsgatan och Kristinegatan haft svårigheter. Torre Nuevo som är bolaget bakom Chic genomgår som bäst företagssanering och nattklubben är just nu stängd.
Sedu Koskinen har under årens lopp haft sitt finger med i spelet då det gäller otaliga krogar i Åbo.
”Människor vill se och uppleva nytt”
Fram till hösten 2017 då bland annat Pekka Koskinen köpte ut honom ur Aura Ravintolat var han också delägare i restaurang Samppalinna.
Enligt Pekka Koskinen har man lyckats vända ett minus på drygt 80 000 euro år 2017 till ett plus i fjol. Hur stort plus är dock ännu oklart.
– Det har gått bra för oss och vi har ett ypperligt läge, sammanfattar Koskinen.
På frågan varför alla nattklubbar inte klarar sig lika bra i Åbo svarar Koskinen att det gäller att välja sin målgrupp och skräddarsy klubben enligt den.
– En nattklubbs livscykel är kort och man måste regelbundet förnya sig. Människor vill se och uppleva nytt.
Nattklubbarna Forte, Apollo och Armas som hör till Turun oopperaravintolat gjorde enligt vd Sami Suominen ett litet plus i fjol.
– Det finns nog utmaningar, säger Suominen. Bland annat nattklubbar som dumpar priserna. De saboterar verksamheten för alla, anser Suominen.
En av Åbos allra äldsta nattklubbar, Börs night club stänger genast efter valborg på grund av den jätterenovering som hela kvarteret ska genomgå. Det samma gäller för nattklubben Storage i samma kvarter.
I samma veva öppnar ändå Wiklunds takbar som enligt Mikko Eskelinen, sektorchef vid TOK, kommer att vara en modern version av den traditionella nattklubben.
– Nattklubbarnas guldålder är förbi, anser Eskelinen. Kunderna dricker allt mindre alkohol och går på nattklubb bara på fredagar och lördagar. Det här bidrar till att det är svårt att få lönsamhet i en traditionell nattklubb.
TOK ger inte ut siffror beträffande Börsens lönsamhet.
Enligt bokslutet för år 2016 gjorde nattklubben Dynamo en rörelsevinst på 2,6 procent. Storages rörelsevinst för år 2017 visar -5,6 procent.
LÄS OCKSÅ:
Skärgårdspuben som också blev diskotek — att driva nattklubb i Åbo är tufft, men inte omöjligt
I Åbo finns en av landets framgångsrikaste nattklubbar
Dansk nattklubb vill etablera sig i Åbo
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.