Är din brandvarnare i skick? Nu ska de kontrolleras i Pargas, Laustis och Villnäs

Snart kan brandinspektören knacka på dörren för att kontrollera din brandvarnare.
Egentliga Finlands räddningsverk påbörjar ett brandvarnarprojekt för att kartlägga säkerhetsläget i regionen.
Projektet består av tre faser. I den första fasen utförs brandinspektioner i tre olika bostadsområden (egnahemshus, radhus och höghus) och brandvarnarläget kartläggs.
Den första fasens inspektioner sker i Pargas, Laustis i Åbo och Villnäs i Masku. Hushållen kommer meddelas om inspektionen två veckor på förhand.
I den andra fasen kommer alla hushåll inom räddningsverkets område få en broschyr med information och råd om brandvarnare. Broschyren kommer innehålla bilder och instruktioner på finska, svenska, engelska, arabiska, ryska och kurdiska.
I den tredje fasen kommer brandinspektören bedöma broschyrens inverkan på invånarna genom inspektioner i tre olika distrikt. Även dessa besök kommer meddelas om på förhand.
Brandvarnaren en billig livförsäkring
Idén till projektet föddes då man i samband med lägenhetsbränder märkte att det ofta inte fanns någon fungerande brandvarnare i bostäderna. Förutom avsaknaden av brandvarnare framkommer också brister i installationen, antalet brandvarnare, testningen av brandvarnarens funktion och att man inte bytt ut en gammal brandvarnare i tid.
Håll koll på din brandvarnare
- Räddningslagen kräver att det finns ett tillräckligt antal fungerande brandvarnare i bostaden.
- Ta hänsyn till hur hörbara larmljuden från brandvarnarna är i bostaden.
- Det är önskvärt att även installera en brandvarnare i sovrummen.
- Brandvarnare som är anslutna till elnätet ska också ha ett fungerande batteri, dvs. batteriet ska bytas ut regelbundet.
- Brandvarnare är billig konsumentelektronik, därför bör brandvarnare bytas ut när de har nått slutet av sin 5-10-åriga livslängd.
Mer information om brandvarnare:
Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland SPEK
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes
Källa: Egentliga Finlands räddningsverk
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.