Förflytta dig till innehållet

Är det fel att elever från Pargas och Kimitoön väljer Katedralskolan?

I nästa vecka, den 21 mars, ska årets niondeklassare senast lämna in sin ansökan till andra stadiet.

Många hoppas på en studieplats i gymnasiet.

ÅU rapporterade i januari att konkurrensen om en plats i Katedralskolan blir allt hårdare. Den främsta orsaken är att de svenska årskullarna i Åbo växt kraftigt – allt fler Åboelever tävlar alltså om en plats i sitt närgymnasium.

Antalet studieplatser i Kattan utökades ifjol från 92 till 114 för att möta den ökade efterfrågan. Det är inte uteslutet att antalet behöver utökas ännu mer.

Katedralskolan intresserar elever också från andra orter.

Det vanliga är att mellan 15 och 20 procent av eleverna har annan hemort än Åbo eller S:t Karins. Särskilt Pargaselever lockas av den högprofilerade skolan, men det gör också elever från Kimitoön.

Samtidigt ökar antalet svenska Åboelever som inte längre får plats i sitt närgymnasium. De söker sig då till sitt andra alternativ – ofta Pargas svenska gymnasium. Det finns också Åboelever som prioriterar PSG framom Katedralskolan.

Följden är hur som helst en skytteltrafik av gymnasieelever mellan Åbo och Pargas.

Och hur vettigt är det? Vore det inte enklare att alla väljer ”sitt” närgymnasium istället för en lång skolresa?

För gymnasierna i Pargas och Kimitoön orsakar hajpen kring Katedralskolan dessutom oro över elevbortfallet. Särskilt Kimitoöns lilla gymnasium behöver alla elever det kan få.

Att ungdomar väljer bort den egna ortens gymnasium väcker känslor.

Olustigt skruvar man på sig och undrar varför det lilla gymnasiet inte duger, varför längtan bort är så stor? Är det inte att göra sig märkvärdig då man inte nöjer sig med det som erbjuds i hemknutarna?

Det är inget nytt fenomen att åboländska skärgårdselever studerar i Åbo.

Däremot stärks mobilitetens trend av tidsandan. Den talar om för oss att vi har rätt att välja och skyldighet att optimera. Att låta sig begränsas av tid och rum hörde 1900-talet till.

Regionens våta dröm Entimmeståget materialiserar flyttbarheten. När man på en dryg timme är framme i Helsingfors blir huvudstadens gymnasier reella alternativ för Åboungdomarna.

Allt flyter och vi lever i den obarmhärtiga rotlöshetens tid.

Åbo-Pargas är sedan länge ett (i synnerhet) svenskt pendlingsområde: där de vuxna kör till jobbet på annan ort följer ungarna efter.

För Pargas svenska gymnasium och Kimitoöns gymnasium kvarstår att strida mot den samtidsanda som hyllar rörlighet. Samma rörlighet som stationerar fritidsboende för allt längre perioder i de attraktiva skärgårdskommunerna.

I spelet kring regionens svenska gymnasier finns många förlorare, inte minst trötta ungdomar i buss under mörka vintermorgnar.

Men i samhällsatmosfären som gillar vinnare är det befängt att ställa frågor om fel och rätt: att begränsa möjligheter finns inte på den mentala karta som skyr allt som finns innanför en förutbestämd box.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Är det fel att elever från Pargas och Kimitoön väljer Katedralskolan?

  1. Pia Heikkilä skrev

    Tack för kommentaren. Beklagar felet, det är nu korrigerat hälsar Pia/ÅU

  2. Betina Iver skrev

    Det är Kimitoöns gymnasium, inte Kimitoöns svenska gymnasium.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter