Är avfallskriget nu slut?

Frågan om hur hushållens avfall ska transporteras i Egentliga Finland har diskuteras hela 2000-talet. Nu hägrar finalen.
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland har, efter omröstning 7-6, fattat beslut om att man ska övergå till kommunalt anordnad avfallstransport i de kommuner i sydvästra Finland där man i dag sköter avfallstransporten så att fastighetsinnehavarna själva ordnar transporten.
Beslutet gäller Åbo, S:t Karins, Aura, Lundo, Marttila, Pemar, delar av Pargas, Pöytyä, delar av Rusko, Salo och Sagu. I dessa kommuner och områden ska man under åren 2026-2029 stegvis övergå till kommunalt anordnad avfallstransport.
När beslutet är verkställt har alla 18 kommuner i sydvästra Finland samma system då det gäller transporten av brännbart avfall från hushållen. Beslutet som nu fattades omfattar inte Nystad. Enligt avfallslagen är kommunalt anordnad avfallstransport från fastigheter det primära alternativet.
Det färska beslutet om avfallstransporterna är en del av en lång process. Sydvästra Finlands avfallshanteringsmyndigheter har under åren 2013–2021 fattat sex beslut om hur man ska ordna hushållens avfallstransporter. Beslutsfattandet i frågan har präglats av både ideologi och starka känslor.
När avfallshanteringsnämnderna tidigare fattat beslut om att de berörda kommunerna fortfarande ska hålla fast vid avfallstransport anordnad av fastighetsinnehavarna, har förvaltningsdomstolen alltid upphävt besluten. Domstolen har ansett att de krav som ställs i lagen inte uppfylls.
Under åren som frågan varit aktuell har också avfallslagen ändrats. Man måste övergå till kommunalt anordnad transport av bioavfall senast sommaren 2024 samt i fråga om småmetallavfall och förpackningsavfall redan från sommaren 2023. Därför gäller nämndens nya beslut endast transport av brännbart avfall eller så kallat blandavfall.
Beslutet kommer sannolikt även denna gång att överklagas, men utgående från tidigare besvär i samma ärende, är det mycket osannolikt att förvaltningsdomstolen skulle ändra på slutresultatet.
Finland avviker från övriga Europa, då kommunerna kan välja mellan två olika transportsystem för sopor. I de europeiska länderna är det, med få undantag, kommunalt anordnad avfallstransport som gäller.
Lagstiftaren i Finland har, bland annat på grund av kraftig lobbning från olika organisationer, inte klarat av att lagstiftningsvägen få ordning på frågan om avfallstransporterna. Därför har beslut om avfallstransporter i kommunerna förorsakat farsaktiga politiska processer.
Med tanke på olika miljöaspekter är beslutet bra, eftersom man kan optimera transportlogistiken. Även prissättningen blir lika för alla. När man tittar på helheten kan man också konstatera att man på vissa områden övergår från ett privat monopol till ett kommunalt monopol.
Det är svårt att se vilka nackdelarna med en samordning av avfallstransporterna är, trots att förändringen kan drabba enskilda transportföretagare. Ibland måste allmänintresse gå före särintresse.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.