Förflytta dig till innehållet

Vad är ärkebiskopens roll i samhällsdebatten?

De fem kandidaterna till vårens ärkebiskopsval samlades under onsdagen för en paneldebatt, ledd av centren för riksdagsforskning och kristendomsforskning vid Åbo universitet. Debattens teman var ärkebiskopens roll som samhällelig värdeledare, och kyrkans och vetenskapens förhållande.
Debatten handlade långt om kyrkans plats i ett samhälle som förändras i snabb takt. De flesta av ärkebiskopskandidaterna uttryckte sig positivt om att ärkebiskopen aktivt ärmed och formar samhällsdebatten.
– Ärkebiskopen inte bara kan, utan ska synas som kyrkans röst och ansikte. Det senaste åren har vi sett allt hårdare attityd och debattklimat i landet, vilket gör det ännu viktigare för kyrkan att framhålla det kristna budskapet om kärlek till sin nästa, sa kandidat Heli Inkinen.
– När kyrkan uttalar sig kommer det alltid två sorters respons, dels finns det dem som har väntat på kyrkans ställningstagande, dels de som tycker att kyrkan uttalar sig om saker som de inte vet nåt om. För att det ärkebiskopen och kyrkan säger ska vara trovärdigt utåt, måste uttalandena därför motsvaras av kyrkans egna handlingar. Det här betyder, om vi tar den aktuella #metoo-kampanjen som exempel, att vi rannsakar oss själva och tar itu med problemen också inom kyrkan, sa kandidat Björn Vikström.
Ville Auvinen, som under debatten positionerade sig som den mest konservativa kandidaten, kom däremot med en mer återhållsam hållning till värdeledarskapet.
– Vi har pratat om att samhället förändras och polariseras, men kyrkan ska vara beständig och inte gå efter samhällets trender. Kyrkan har en viss roll som värdeledare och samhällspåverkare, men det primära uppdraget är att förmedla det kristna budskapet, menade Auvinen.
Auvinen fick mothugg av Vikström.
– Man måste komma ihåg att förändringar inom kyrkan inte betyder att den bara följer samhälleliga trender. Förändringarna kommer också från kristendomens kärna, det vill säga att bemöta andra människor så som Jesus skulle ha gjort. Man ska undvika att måla upp en bild av två läger, där de ena håller fast vid sin sak och de andra följer samhällstrenderna.
Frågan om vigselrätten diskuteras också. I Inkinens mening har kyrkan ingen orsak att vägra viga konfirmerade församlingsmedlemmar, oavsett om de är av olika kön eller inte. Hon uttryckte också sin önskan om att de präster som viger homosexuella inte ska bestraffas.
– Vi har en långsam beslutsprocess och jag hoppas att ingen bestraffas för sin övertygelse så länge kyrkan behandlar saken.
Under debatten behandlades också kyrkans roll i fråga om hjälpen till de människor som flytt till Finland. Kandidat Tapio Luoma, nuvarande biskop i Esbo stift, att Kyrkan har en flera hundra år gammal tradition som fristad för folk i nöd.
– Kyrkan har åtminstone inom Esbo stift inte gjort något lagstridigt, utan bara funnits till som fristad åt nödställda personer. Som kristna ska vi stöda de som på grund av krig och tragedier har förlorat allting.
– I höstas har det diskuterats på sociala medier att det ska bli olagligt att hjälpa dem som har fått ett negativt asylbesked, men det stämmer inte. Det är inte olagligt att hjälpa, så länge man inte gör motstånd mot myndigheter som utför sitt arbete, inflikade kandidat Ilkka Kantola.
Under den andra delen av debatten samtalade kandidaterna kring kyrkans och vetenskapens förhållande. I samband med det diskuterades också studier av andra religioner som fått fotfäste i Finland. Panelen var med undantag för Auvinen positivt inställda till att man i framtiden kommer kunna studera islamsk teologi vid Helsingfors universitet.
– Det är viktigt att de religioner som finns i landet bygger på en stadig akademisk grund. Universitetsstudier inom islamsk teologi behövs för att det islamska samfundet i Finland ska bedriva ansvarsfull religionsutövning, menade Tapio Luoma.

Ärkebiskopsval. Foto: Fredrik Häggman.


Ärkebiskopsvalet

  • I ärkebiskopsvalet 2018 är fem kandidater uppställda: teologie doktor Ville Auvinen, biskop i Esbo stift Tapio Luoma, teologie doktor Heli Inkinen, riksdagsman och tidigare biskop i Åbo stift Ilkka Kantola och biskop i Borgå stift Björn Vikström
  • Ärkebiskopen väljs av ärkestiftets präster och lektorer samt lekmannaelektorer som utsetts av församlingarna
  • Sammanlagt 1525 personer är röstberättigade
  • Valet hålls i februari 2018

Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter