Apoteken lider av brist på både mediciner och personal — ökar arbetsbördan för de anställda


Enligt Pauliina Olin, farmaceut vid Hansatorgets Apotek, är det mest receptbelagda läkemedel som det råder brist på för tillfället. Foto: Patricia Torvalds.
Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea upprätthåller på sin webbplats en lista över de läkemedel som det finns störningar i tillgången till.
För tillfället råder det brist på cirka 790 olika läkemedel och siffran innehåller olika produkter, förpackningsstorlekar och styrkor. Antalet har ökat under det senaste åren.
”Förvånansvärt många mediciner är slut”
Enligt Johannes Pietiläinen, överprovisor vid Fimea, är det här en rätt normal situation, men vid apoteken upplever man läget annorlunda.
— Inte är det någon kris men det är förvånansvärt många mediciner som är slut i partiaffärerna, säger Pauliina Olin, farmaceut vid Hansatorgets Apotek i Åbo.
Även i Pargas och Dalsbruk känner man av bristen på läkemedel.
— Visst råder det viss brist vid partiaffärerna, säger Milla Heinonen, provisor vid Pargas Apotek.
Det som, enligt Olin, gör den nuvarande situationen speciell är att det råder brist på så många olika sorters mediciner. Till de läkemedel som det råder brist på vid Hansatorgets Apotek hör bland annat aknekrämer, preventivpiller, magmediciner och blodtrycksmediciner.
Även i Pargas har man haft svårt att få tag på bland annat preventivpiller och i Dalsbruk är det speciellt starka kortisonsalvor som orsakat huvudbry.
Gör sitt yttersta för att kunderna ska få vad de behöver
Vid alla de tillfrågade apoteken framhäver man att man alltid gör sitt yttersta för att hjälpa kunden i de fall som det läkemedel de kommit för att skaffa inte går att få tag på.
Ofta går det att ersätta läkemedlet med ett synonympreparat, ett annat läkemedel som innehåller samma verksamma ämne som originalpreparat.
I de fall som ett synonympreparat fattas eller av någon orsak inte går att erbjuda är apoteket i kontakt med kundens läkare och reder ut möjliga lösningar.
— I bland kan man skriva ut samma läkemedel men i en annan styrka och sedan fördubbla eller halvera dosen, säger Olin.

Apoteken i Åbo och Åboland har problem att hitta tillräckligt med utbildade farmaceuter. Foto: Patricia Torvalds.
Ökad arbetsmängd till följd av bristen
Hittills har den bristande tillgången på läkemedel inte gett upphov till någon större kris men ökat på arbetsbördan för dem som arbetar vid apoteken.
— Det har inte orsakat några massiva problem ännu men självklart ger det upphov till lite mera arbete då vi försöker hjälpa kunderna, säger Heinonen.
Vad som är orsaken till att ett läkemedel tar slut i partiaffärerna är svårt att fastställa och det är sällan som apoteken vet varför leveranserna uteblir.
— Det finns ingen enskild orsak till att ett läkemedel tar slut. För att få mera information om den exakta orsaken kan man kontakta innehavaren av läkemedlets försäljningstillstånd, säger Johannes Pietiläinen från Fimea.
Behövs flera farmaceuter speciellt sommartid
Enligt Finlands apotekarförbund, Suomen Apteekkariliitto, har över hälften av apoteken i Finland lidit av brist på utbildade farmaceuter under det senaste året. Enligt förbundet är läget som värst sommartid då 60 procent av apoteken i landet haft svårigheter med att rekrytera kunniga sommararbetare.
Problemet med bristande tillgång till utbildade farmaceuter har man märkt av bland annat vid Dalsbruks Apotek och vid Hansatorgets Apotek i Åbo.
— Det här lider vi nog av sommartid. Det här året har jag fått en bekant att hjälpa mig men förra sommaren var det inte en enda person som tog kontakt trots att jag erbjöd boende- och bilförmåner och högre lön än medeltalet, säger apotekaren Mika Boganoff.
Vid Hansatorgets Apotek i Åbo har man i sommar för första gången på sju år hyrt en farmaceut från ett bemanningsföretag till följd av bristen på utbildad personal.
Vid Pargas Apotek har man emellertid inte stött på några problem med att hitta personal. Apoteket erbjuder service på både finska och svenska och att hitta farmaceuter som talar båda språken har gått relativt smärtfritt.
— Här är situationen helt okej, vi har sommarjobbare som arbetat här under flera år, säger Milla Heinonen, provisor vid Pargas Apotek.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.