Apollofjärilen hotar försvinna från skärgården – klimatförändringen tar på kål dess livsmiljöer

Framtiden ser dyster ut för den lilla apollofjärilen. Det visar Forststyrelsens och NTM-centralens kartläggning av fjärilarna i Åbolands skärgård.
Beståndet har minskat med 50 procent sedan den senaste räkningen som gjordes för 20 år sedan. I dag har den påträffats på endast 27 platser. År 2020 såg man den på 53 ställen.
Flest fjärilar finns i Houtskär, men också i Rimito, Pargas och Åbo har man sett enstaka exemplar.
Den främsta orsaken till den kraftiga minskningen av fjärilsbeståndet är klimatförändringen och att fjärilarnas naturliga levnadsmiljöer försvinner, säger skyddsbiolog Maija Mussaari vid Forststyrelsen.
– De öppna betesängarna har vuxit igen och det finns inte längre kvar några blommor där fjärilarna kan lägga sina ägg. Övergödningen av havet och algblomningen påverkar strandmiljöerna, och koldioxidutsläpp och surt regn har också en negativ inverkan på växtligheten.

För den större apollofjärilen ser det lite bättre ut, men också för den går utvecklingen mot det sämre.
Tidigare trivdes den bra på öarna i den yttre skärgården, men heta och regnfattiga somrar har gjort att fjärilarnas naturliga biotoper har torkat ut och fjärilarna kan inte längre föröka sig.
– Man kan ju tänka att det bara är en fjäril bland många andra, men om den dör ut får vi aldrig tillbaka den. Samtidigt försvinner också en viktig pollinerare, säger Mussaari.
Apollofjärilen är fridlyst.
Holmen där jag nu är har tidigare haft betande djur och ängar. Nu finns där endast nånsorts spannmålsodling, buskage, sommarastugor med gräsmattor och barrskog. Ingen livsmiljö alls för apollofjärilen. Det är nog inte klimatföränding som har jagat bort betesdjuren!