Användningen av vårdens digitala tjänster ökade under coronapandemin

Användningen av social- och hälsovårdens digitala tjänster har ökat under coronapandemin, meddelar Institutet för hälsa och välfärd. Institutet har utrett användningen av de digitala tjänsterna med hjälp av en enkät.
Enligt enkäten använde 22 procent av finländarna de digitala tjänsterna för att kontakta social- och hälsovårdens personal under fjolåret. Kontakten har skett till exempel genom videosamtal eller chatt.
Ännu fler har använt icke-personliga digitala tjänster för att söka information eller granska hälsouppgifter. Den digitala informationstjänsten Mina Kanta, där man kan se sina hälsouppgifter och recept, användes under fjolåret av 64 procent av finländarna. År 2014 användes den av bara 16 procent.
— Covid-pandemin verkar ha fört med sig en brytning i utbudet och användningen av de digitala tjänsterna och senast nu har de blivit en väsentlig del av den moderna social- och hälsovården, säger forskaren Maiju Kyytsönen i ett pressmeddelande.
Det här är tredje gången institutet har utrett användningen av vårdens digitala tjänster. Användningen av tjänsterna har ökat under åren. Hela 45 procent av finländarna anser att tjänsterna förbättrar kontakten med vården.
Samtidigt finns det fortfarande personer som inte vill eller kan dra nytta av de digitala tjänsterna. Majoriteten av dem är äldre personer som saknar digitala kunskaper eller utrustning.
— Endast drygt hälften av de som är över 74 år har tillgång till internet och medel för elektronisk identifiering, till exempel bankkoder”, säger Kyytsönen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.