Förflytta dig till innehållet

Äntligen revydags i Kimito – ”He va på tiidn!!”

Emilia Örnmark
sju personer på en scen
Revygänget 2024. Bakre raden från vänster: Sabina Holmström, Trygve Isaksson och Henrik Mattsson. Främre reden från vänster: Elin Karlsson, Mona Söderblom, Stina Ekroos-Westerlund och Eva Engblom. Anna Kevin och Anna Törnqvist saknas från bilden.

En skrattfylld kväll kan göra gott i de dystra tider vi lever i. Det tänker Kimito ungdomsförenings (KUF) revygäng servera.

Ett gäng på tretton personer håller på att öva in den revy som ska ha premiär i Wrethalla, Kimito den 9 februari. Nio amatörskådespelare kommer publiken att få se på scenen, både nyare förmågor och gamla bekanta. Tre gånger i veckan träffas man för att öva.

– Vi har några nya ungdomar med i år, det är vi glada för, säger Eva Engblom.

De är Elin Karlsson, Anna Kevin och Anna Törnqvist. Karlsson har dock stått på Wrethallas scen även som barn. Till de yngre hör också Sabina Holmström, men hon har varit med i tidigare revyer.

Eva Engblom, liksom systern Mona Söderblom, har varit med i svängarna sedan 1980-talet, medan Trygve Isaksson och Henrik Mattsson varit med sedan 1970-talet. Stina Ekroos-Westerlund anslöt sig till revygänget 2009.

Gänget är förstås ivriga inför premiären och glada för att revyn nu kan förverkligas efter många om och men. Några känner sig nervösa, men den gemensamma åsikten är att det här är jätteroligt.

– Det här behöver jag för min mentala hälsa. Här kan man skämma ut sig och göra bort sig och det är helt lagligt! säger Söderblom.

Ekroos-Westerlund säger att hon uppskattar att träffa revygänget kring ett gemensamt intresse.

– Och så får man skratta gratis! säger hon.

Alla har hjälpts åt att skapa materialet

Alla har hjälpts åt med sketcher och låttexter, även om Isaksson och Mattsson nämns som huvudsakliga författare. Liksom en äkta Kimitoörevy ska vara har de flesta sketcher lokal förankring, men med både nationella och internationella kryddor.

Det har varit ganska lugnt inom lokalpolitiken – vilka ämnen ger underlag för skämt denna gång?

Isaksson och Mattsson nämner välfärdsområdet Varha och äldrevården och avslöjar att revyn kommer att ta en reality-serie till Kimitoön.

– Kommunen är det ju alltid tacksamt att skämta om, säger Isaksson.

– Men visst har det varit svårt att få ihop något, säger Engblom.

Både bekant och nytt i orkestern

Orkestern består av tre personer: de välkända musikerna Jussi Lindberg (trummor) och Lasse Forss (bas) med nykomlingen Roosa Halme på piano.

– Roosa är proffs, hon överraskade oss positivt, säger Lindberg och Forss.

Orkestern har fått namnet ”Roosa and the boys”.

Låtarna de spelar är välkända, till exempel av Anita Lindblom och Tomas Ledin, men de har fått nyskrivna texter. Det blir tio till tolv låtar under föreställningen som väntas räcka nittio minuter plus paus.

Arbetet med revyn inleddes under sensommaren, men en del idéer från tidigare år har man användning för.

Två män och en kvinna vid ett pianoArkiv/Emilia Örnmark
Roosa and the boys består av Roosa Halme, Lasse Forss (till vänster) och Jussi Lindberg.

100-årig tradition får fortsättning

Med det här återupptar KUF den över hundra år långa teatertraditionen i Wrethalla.

Senaste revy ” Skrattkamarön” visades 2017 med nästan 2 000 sålda biljetter. Delvis är det coronan som pausat traditionen, men också svårigheten att få folk att ställa upp. I fjol föll projektet på att man inte lyckades hitta musiker.

– Det är en stor grej att vi lyckades få en orkester, säger Engblom.

Revyn har fått namnet ”He va på tiidn!!”

Gänget är dock den här gången betydligt mindre än tidigare. Någon regissör har man heller inte lyckats få, men man gör det bästa av situationen.

En viktig orsak till att man nu vill genomföra revyn är för att samla pengar till ungdomsföreningen, som är i ett knepigt läge med tanke på uppvärmningskostnaderna för det stora föreningshuset.

Stort gult trähusEmilia Örnmark
Revyn spelas i Wrethalla, liksom tidigare år.

Tio föreställningar kommer man att ge i februari. Biljetter kan man köpa via KUF:s ordförande Satu Söderström. Kontaktuppgifter hittar du här.

Plock bland KUF:s revyer

2017: Skrattkamarön. 1 888 åskådare

2013: Le-Sidan. 1 950 åskådare (12 föreställningar). 22 personer medverkade.

2009: Triangeldrama. 2 147 åskådare (12 föreställningar). 26 personer medverkade.

Men också otaliga andra pjäser och föreställningar har satts upp på Wrethallas scen.

Efter 2009: Björnen och ett frieri (2010), Minnenas kväll (2011) och Gabriel kom tillbaka (2012).

Källa: KUF:s webbplats

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter