Äntligen har de bra vatten – vattenreningslösning med omvänd osmos räddningen i Kasnäs


Timo Alanne vid osmosanläggningen och en 200 liter stor vattentank genom vilket vattnet går. Foto: Monica Sandberg
I skärgården har många problem med att få vatten eller att få vatten som inte är salt. Så var det också hos Anki och Timo Alanne i Kasnäs på Kimitoön. De bor alldeles vid havsstranden och har i 25 år haft vattenbekymmer, trots två grävda och två borrade brunnar.
– Antingen har vattnet varit salt eller smutsigt eller så har vi inte fått vatten alls, och vi har inte i något skede kunnat använda vattnet för att dricka eller laga mat. Och för det mesta har det inte gått att använda till vittvätt heller, säger Anki Alanne.
”Äntligen kan vi dricka vatten från kranen”
Men nu är bekymren förbi.
– Äntligen kan vi gå till vattenkranen och ta ett glas vatten precis när vi vill, säger hon.
Den tekniska lösning som familjen nu har skaffat är en anläggning för omvänd osmos, en sorts filtreringsteknik.
– Ingen ny uppfinning, men nu har den kommit ner i pris. Särskilt driften har blivit billigare, säger Timo Alanne.
Vattentillgången stor fråga för många fritidshusbyggare
Han har en byggfirma och bygger mycket fritidshus och vet att det ute på holmarna är en stor fråga hur man ska få vatten. En borrbrunn kostar minst 5.000 euro men någon vattengaranti finns inte.
– Med omvänd osmos kan man ta vatten ur havet eller ur någon sötvattenkälla. Vi använder vattnet från vår ena borrbrunn, och tycker att de 7.000 euro som vi satsade är väl använda pengar, säger han.
Och tillägger, att brunnsborraren Robert Eriksson – en familjebekant från Pargas – var på plats i Kasnäs för att diskutera en ny borrbrunn, men han kom till att det inte skulle löna sig utan rekommenderade omvänd osmos i stället.
”Som att skruva ett burklock ungefär”
– Allt flera börjar bli intresserade av den här möjligheten men jag tror att få vet hur billig den är i drift (cirka 300 euro per år) och hur enkel, det behövs bara några filterbyten som är lika enkla som att skruva ett burklock ungefär. Och det hela tar inte mera plats än ett par kvadratmeter, säger Alanne.
Han har nu gått in för att i sitt företag Aram Consulting också installera omvänd osmos-anläggningar, och har redan sålt en sådan för användning ombord på en stor pråm.
– Pricken på i:et är att anläggningen kan drivas av solceller, så visst har det hänt bra saker inom tekniken.

Anki Alanne kan tvätta vittvätt, laga mat och koka kaffe genom att bara öppna kranen – lyx efter 25 års vattenproblem, säger hon. Foto: Monica Sandberg

Ett nytt filter är vitt, men sedan då det skruvas på plats får det snabbt annan färg: Filtret längst till höger tar först emot det orenade vattnet och har blivit alldeles svart medan osmosanläggningens två följande filter är ljusare i färgen. Foto: Monica Sandberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.