Förflytta dig till innehållet

Äntligen avtal om Kimitoöns nya sjöräddarbåt

Nya båten. Planerad för att man ska kunna bogsera och annars hjälpa. Också transport av till exempel brandsprutor ska gå behändigt med den här båtmodellen.


Det har varit ständig motvind, ända sedan 2014, då Kimitoöns sjöräddare konstaterade behovet av en ny båt.
Men nu har vinden vänt. Dels har den lilla men aktiva sjöräddarföreningen lyckats få ihop en stor del av den summa som behövs för att säkert få en båt 2019, dels blev båten befriad från mervärdesskatt i och med att den görs 32 cm längre så den kommer över tiometersgränsen.

600 hästkrafter

Det är frågan om en arbetsbåt eller egentligen en räddningsbåt i aluminium, med vattenjet, 600 hästkrafter (Cummins dieselmotor) och en förlig nerfällbar lucka så man kan köra ombord med en fyrhjuling.
Dessutom kan den hydrauliska luckan användas för att lyfta båten så den kommer i rätt nivå till exempel med bryggor där bårpatienter väntar. Luckan kan också sänkas ner i vattnet, vilket gör det lättare att hjälpa upp människor från havet.

Lämplig tid för nya att komma med

Ruffen gör att både sjuka och friska får vistas under tak, medan den nuvarande båten är helt öppen och dessutom har en motor som inte är att riktigt lita på.
– Ändå är det en bra arbetsbåt så vi behåller den gärna om vi får. Men först och främst vill vi ju ha den nya båten, säger Calle Storm, ordförande för Kimitoöns sjöräddare.
Där har man nu 27 aktiva sjöräddare men nya är välkomna.
– Att komma med nu är särskilt lämpligt eftersom både gamla och nya måste få utbildning för att lära sig den nya båten, säger han.

Du får döpa båten om du betalar

Det är Kewatec i Jakobstad som ska bygga den, med leverans augusti-september nästa år. Priset är 480 000 euro eller 100 000 euro mindre än vad den skulle ha kostat om den hade varit under tiometersgränsen och belagd med mervärdesskatt.
– Nu återstår att skrapa ihop 14 000 euro för att kunna köpa trailer med mera. Vi tar gärna emot donationer, och så säljer vi tavlor som finns i Stall´s i Dalsbruk. Om någon donerar 20 000 euro så ger vi den nya båten  önskat namn, tio år framåt, säger Storm.

Hittills förvånansvärt lugnt

Det är Finska sjöräddningssällskapet som har bestämt att båtarnas namn kostar så mycket. Ännu har ingen villig ”fadder” anmält sig för att döpa Kimitoö-båten.
Hur har säsongen hittills varit?
– Förvånansvärt lugn, många verkar ha båten på land ännu. Men vi har hunnit med sex bogseringar. De som är Trossen-medlemmar hos oss får den servicen gratis, säger Calle Storm.
Tror du midsommaren blir hektisk för er?
– Knappast, det brukar den inte vara. Trenden är att folk inte längre super sig redlösa. Om de råkar ut för haverier så anmäler de det men säger att de inte vill avbryta sin midsommarhelg med att bli bogserade någonstans, utan de blir kvar på samma ställe, om det är möjligt. Sedan tar vi dem på bogser då helgen är över.
Har ungdomar gått vidare till sjöyrken efter att ha varit med i er förening?
– Jo, och det tar vi som ett gott betyg även om det gör att vi har ständigt behov av nya skeppare. Till exempel har Manda Lindroos nu fast anställning vid sjöbevakningen, och Edwin Nurmio studerar just nu till sjöbevakare, säger Storm.
Av 247 personmedlemmar i Kimitoöns sjöräddare är nu 184 Trossen-medlemmar, vilket kostar 80 euro per år medan medlemskapet annars kostar 35 euro.
De som är intresserade av att gå med i sjöräddarna kan anmäla sig till jyri.tulonen@gmail.com. Nästa grundkurs börjar i september men man kan hänga med redan nu som praktikant.

Rövik utanför Dalsbruk. Sedan i fjol har Kimitoöns sjöräddare gratis bryggplats här, hos Jan Heinonens Dalsbruks båtservice. Här Calle Storm med den nuvarande båten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter