Antibiotikaresistens är framtidens farliga farsot – Åboföretag utvecklar lösningar i samarbete med Nederländerna

Tio miljoner människor kommer årligen dö på grund av antibiotikaresistens. Det är den dystra hypotes som Chris Arts, tillförträdande professor i biomekanik vid universitet i Eindhoven, ger för år 2050.
Överkonsumtion av antibiotika leder till att de antibiotikaresistenta bakterierna ökar.

Arts besöker Åbo denna vecka för att uppmärksamma problemet. Han leder projektet DARTBAC som utvecklar nya lösningar mot antibiotikaresistensproblemet.
– Antibiotikaresistens påverkar hela samhället. Kanske inte just dig idag, men i nåt skede av livet blir man en patient och antibiotikan biter inte nödvändigtvis på bakterierna, säger Arts.
Enligt en amerikansk studie dör för tillfället 23 000 människor årligen i USA till följd av antibiotikaresistens, under tjugo-trettio år kommer siffran flerdubblas.
– Antibiotikaresistens är i framtiden ett större problem än cancer och hjärt-kärlsjukdomar tillsammans. Det är det största framtida medicinska problemet, säger Arts.
Samarbete i över ett årtionde
Den nederländska staten finansierar DARTBAC med 9 miljoner euro. Projektet har en bred variation av samarbetspartners, varav en av dem är Åboföretaget Bonalive Biomaterials.

– De flesta samarbetspartners i DARTBAC har vi jobbat med sedan tidigare. Bonalive är inget undantag, säger Arts.
Han berättar att de inledde samarbetet för tolv år sedan. Bonalives sätt att tänka utanför ramarna intresserade honom från första början och genom åren har det skrivit 22 vetenskapliga artiklar tillsammans.
Stor global marknad för Bonalive
En av lösningarna till antibiotikaresistensen som Bonalive erbjuder är bioaktivt glas. Det kan ersätta antibiotika eller minska på användning vid behandling av beninfektioner.

Fredrik Ollila, styrelseordförande vid Bonalive, berättar att biomaterialet, som används i den globala marknaden utvecklas i Åbo och glaset tillverkas i Bonalives fabrik.
Glaset används för att skydda vävnaden efter en benoperation.
– Glaset dödar bakterier utan antibiotika genom att frigöra komponenter och skapar nytt ben, säger Ollila.
Det bioaktiva glaset minskar på användningen av antibiotika och tiotusentals patienter opereras med det varje år.
– Alla ser antibiotika som en medicinsk lösning men om trettio år är det inte längre. Därför är bioaktivt glas och Bonalive en viktig del i utvecklingen av nya lösningar, säger Arts.

”Vi är redan försenade”
I Nederländerna måste en sjättedel av de med knäinfektioner amputera benet. Det är det enda sättet att bli av med infektionen ifall antibiotikan inte verkar.
Arts berättar att siffran kommer stiga ifall man inte hittat en lösning. I andra delar av världen är antibiotikaresistensen redan högre.
– Vi började forska i det här för 12 år sedan, men vi är redan försenade. Samarbete och ökad medvetenheten om problemet är det enda sättet att minimera antibiotikaresistens effekter, säger Arts.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.