Förflytta dig till innehållet

Antalet utländska studerande rasar vid ÅA –endast 30 utbytesstuderande börjar i höst, mot normala 200

ÅU-foto
Stort hus med pelare.
Åbo Akademis huvudbyggnadÅU-foto

Lockar färre från utlandet i år. Coronan ställer till det–endast 30 utländska utbytesstuderande kommer till Åbo Akademi i höst. Foto: ÅU

Antalet utbytesstuderande på ÅA har påverkats kraftigt av corona. Det säger Harriet Klåvus, Åbo Akademis koordinator för internationella ärenden.
De flesta utbytesstuderande som ska börja vid ÅA har skjutit upp utbytet till våren eller nästa läsår. Samma gäller ÅA-studerande som skulle åka utomlands.
Cirka 30 utbytesstuderande kommer till ÅA i höst. De kommer från olika länder främst i Europa, bland annat Tyskland, Spanien och Frankrike.
Normala höstar är antalet ungefär 200 nya utbytesstuderande.
Från Åbo Akademi brukar runt hundra personer åka på utbyte på hösten, men för tillfället har bara femton personer meddelat att de kommer att åka iväg. Fem av dem ska till Sverige.
De som åker på utbyte åker på eget ansvar. Klåvus säger att det är viktigt att följa med utvecklingen i de olika länderna under den närmaste tiden, för att vara säker på att det alls går att åka.
– Vi gör ingen skillnad mellan Sverige och andra europeiska länder, säger Klåvus.
Klåvus berättar att många av de svenska universiteten tog snabbare beslut än de finländska angående att stoppa utbyte i höst.

Vanligt att åka på utbyte till sitt eget hemland

Endast två utbytesstuderande från Sverige börjar studierna vid ÅA i höst. De är finländare som studerar för examen i Sverige och som har varit hemma i Finland sedan våren.
Klåvus berättar att det är vanligt att folk åker på utbyte till sitt eget hemland.
Tidigare har 5–10 personer från Sverige brukat komma på utbyte årligen.
Allra mest brukar det komma tyskar, som ofta kan stå för en fjärdedel av alla Åbo Akademis utbytesstuderande.
Orsaken är att tyskarna ser positivt på utbytesstudier och det har blivit en tradition att de flesta tyska studerande åker utomlands en termin eller två.
Hälften av de utbytesstuderande som kommer på hösten ska stanna hela läsåret.
De nya utbytesstuderandena är medvetna om att de inte får vistas på campus under period ett. Alla utbildningar på ÅA har distansundervisning första perioden.
Undantagsvis får gulnäbbar som påbörjar sina studier vistas på campus. Andra undantag är kurser som kräver fysisk närvaro, till exempel praktikkurser eller labbkurser.
Åbo Akademis ledning bestämmer i början av september ifall period två ordnas på distans.
Studieorienteringen för de utbytesstuderande ordnas på distans och de rekommenderas vara i karantän 14 dagar efter ankomst.

Utlänningar kommer även för att avlägga examen

Förutom utbytesstuderande kommer också utländska studerande till ÅA för att avlägga hela sin examen.
Antalet examensstuderande från Sverige är ungefär 50. Drygt 20 svenskar har i år blivit antagna till examensstudier på ÅA, men eftersom ansökningsprocessen ännu är igång är siffran inte slutgiltig.
Åbo Akademi har byggt starka vänskapsband under många år med flera hundra universitet runtom i världen.
Klåvus säger att de utbytesstuderande trivs väldigt bra på ÅA, bland annat på grund av den goda kontakten mellan studerande och personal.
Utbytesstuderande är nöjda med undervisningen, eftersom Åbo Akademi har modernare undervisningsformer än på många andra ställen.

Erik Ahlholm

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter