Antalet trafikolyckor har minskat kraftigt de senaste trettio åren – så ska polisen skynda på minskningen ytterligare


Trafik. ÅU-foto
Mellan januari och juni i år har tolv personer omkommit på vägarna i landskapen Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten, säger Mikael Appel som är kommunikationschef på Österbottens polisinrättning.
– Vi har haft en nedåtgående trend de senaste tio åren. Nedgången beror till stor del på att nyare bilar har bättre säkerhetsutrustning, säger Appel.
Mitträcken stoppar frontalkrockar
För att minska dödsolyckorna ytterligare är ett förslag att installera fler mitträcken. Mitträcken gör det svårt att köra över på motsatt körfil. Det gör i sin tur att antalet dödsolyckor minskar eftersom frontalkrockar är den olyckstyp som oftast har dödlig utgång.
– Det hela är en kostnadsfråga. Man måste se vilka åtgärder som fungerar bäst. Det finns ingen enkel lösning för att minska antalet dödsolyckor, säger Appel.
Hastighetskameror är en annan åtgärd för att minska antalet dödsolyckor.
– När hastigheten sänks leder det till mindre allvarliga olyckor.
Eftersom det sker så få olyckor med dödlig utgång kan man inte säga att en viss typ av bilolycka med dödlig utgång är vanligare än andra.
Färre älgkrockar med dödlig utgång
Älgkrockar med dödlig utgång har blivit allt ovanligare i hela landet. Det beror bland annat på att bilarnas konstruktion blivit mer hållfast.
– På mindre bilar från åttiotalet kan hela taket bli intryckt om man krockar med en älg. På dagens bilar är det bara vindrutan som går sönder medan själva bilen håller, säger Appel.
Även hur hög hastighet man har påverkar hur allvarlig krocken blir.
– Det handlar om fysikens lagar – rörelseenergin blir mindre om hastigheten sänks.
Ingen alkohol i bilen för personer under tjugo
I hela landet dog 99 personer i vägtrafikolyckor mellan januari och juni i år. Det är 11 fler än året innan. Överlag har antalet döda i vägtrafikolyckor ändå minskat de senaste trettio åren.
Även Dennis Pasterstein, överkommissarie och direktör på Polisens trafiksäkerhetscentral, säger att det inte finns enkla lösningar för att radikalt minska antalet människor som dör i trafiken.
– Nu gäller det att börja använda alla de små åtgärderna. Man måste komma ihåg att många bäckar små blir en stor å.
Polisen vill också skräddarsy lösningar för de årsgrupper som oftast omkommer i trafiken – det vill säga personer under 20 år och personer över 75 år.
– Ett möjligt förslag skulle vara att förbjuda personer under tjugo års ålder från att ha fler än en passagerare i bilen eftersom det är oftast grupptrycket som leder till att förarna kör vårdslöst, säger Pasterstein.
– En annan möjlig åtgärd kunde vara att förbjuda personer under tjugo från att ha alkohol i bilen när de kör. Det vill säga att inte ens passagerarna skulle få dricka alkohol under bilresan.
Äldre bilister en utmaning
Orsaken till att det förekommer många dödsolyckor bland personer över 75 är att reaktionsförmågan försämras när man blir äldre.
– Man kanske kunde ge läkare befogenheten att begränsa tiden på dygnet som en person över 75 får köra. Till exempel att hen endast får köra när det är ljust ute, säger Pasterstein.
Det är viktigt att äldre människor får köra bil så att de till exempel kan ta sig till affären. Därför kan man inte begränsa äldre människors möjlighet att köra bil för mycket, säger han
Inte sällan beror vägtrafikolyckor på att föraren varit berusad.
– En potentiell åtgärd kunde vara att göra det obligatoriskt för personer som gjort sig skyldiga för rattfylleri att installera ett alkolås i bilen. Ett annat förslag kunde vara att göra det obligatoriskt för rattfyllerister att genomgå läkarkontroller för att kolla att de håller sig nyktra, säger Pasterstein.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.