Antalet poliser är inte viktigt – vad de gör är den viktigaste frågan

Deckare på tv är populära. Ju mer komplicerade upplägg, desto fler tittare brukar de få. Ett bra exempel var den svensk-danska kriminalserien Bron, som med sina fantasifulla fyra säsonger trollband en stor publik.
Någon koppling till verkligheten har dessa deckare inte. Antalet människor som dör – och i vilka sammanhang detta sker – korrelerar inte på något sätt med verkligheten.
Det här gäller inte bara vårt trygga Norden. Tre av fyra amerikanska poliser avfyrar aldrig sitt tjänstevapen.
Kanske det är vår starka deckarkultur som gör att det nu finns en så stark vilja att väva in sammansvärjningar och dolda planer i den besynnerliga, vidriga skottlossningen i Borgå?
Det känns för banalt att det bara skulle handla om två korkade tidigare Borgåpojkar som försökte ställa till det – dessutom på ett sätt som helt saknar logik.
Utgångsläget är ändå detta: De flesta brottslingar är korkade, särskilt om de som den här duon hittas långt ner i den kriminella näringskedjan. Om ens där.
Mekanismerna är välkända för hur vissa kommer in på en kriminell bana. Svaret på vad vi (samhället) kan göra är det samma som alltid, det som Viveca Dahl skriver i sin ledare i Vasabladet:
”Vad kan man göra för att undvika att producera brottslingar? På den frågan finns en rad allmänna svar, dekorerade med vackra ord. Klara samband är svåra att peka på men satsningar på barn och unga är alltid goda satsningar”.
En socialarbetare förebygger brott minst lika bra som en polis.
Handlar det då bara om två idioter? I Sverige har de ordet blåljussabotage. Det är då någon ringer nödnumret för att sedan attackera polis, brandkår eller ambulans. Var Borgåattacken ett försök till blåljussabotage som gick fel?
Ett spår som leder från Borgå till kriminella ligor är såklart inte osannolikt. Kanske duon i sina drömmar är wannabe-medlemmar i någon av de många kriminella och välorganiserade ligor vars omorganiseringar och etableringar polisen berättat om de senaste åren?
Problemet här är ändå själva attacken mot poliserna. Ligor vill hålla sig under polisens radar, syssla med sitt så att det inte ger nyhetsrubriker. Fällan för poliserna – oberoende av hur den planerades, beställdes eller bortschabblades – var dömd att misslyckas. Inget att lägga till på meritförteckningen.
För oss åskådare är det säkert bäst att bara zappa fram en bra kriminalserie på teve. Det är också bra att minnas principen ”Ockhams rakkniv”. Munken och filosofen William Ockham formulerade idén om att inte anta (hitta på) mer är det som behövs för att förklara de observationer man gör.
Borgåattacken erbjuder tyvärr också en chans för att försöka plocka politiska poäng. Det är precis som Tommy Westerlund skrev i sin ledare i Hufvudstadsbladet: inrikesminister Maria Ohisalos (Grön) omdöme svek då hon försökte göra politik av det hela med att kritisera tidigare regeringar.
Poliserna ska i alla fall bli fler, det ska regeringen se till. Dessutom är antalet som utexamineras från polisskolan klart högre i år än ifjol. Rekryteringen till de nya tjänsterna borde alltså gå smidigt.
Efter denna rekryteringskampanj kommer Finland fortsättningsvis att ha relativt sett få poliser jämfört med många andra länder. Den uppgiften betyder ändå inte i sig självt något alls, eftersom få poliser lika väl kan tolkas som en indikator på att vi lever i tryggt samhälle. Och jo, det gör vi, hur man än mäter.
När man tittar på den brokiga listan över länder med flest poliser så är det också solklart att antalet inte på något vis korrelerar med trygghet.
Viktigare än antalet poliser är att nu diskutera vad de finländska poliserna ska göra. Vad var exempelvis följderna av att rörliga polisen lades ned och införlivades med polisen? Har det gjorts en uttömmande studie av följderna för polisarbetets effektivitet och polisinrättningarnas arbetskultur?Sådan information behövs för att förbättra polisväsendet.
Hur mycket pappersjobb har poliserna idag, hur mycket hinner de vara ute på fältet – och hur många är det som i slutändan sysslar med förebyggande spaningsarbete som identifierar brottslingar innan de försöker skjuta poliser?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.