Förflytta dig till innehållet

Antalet nya coronafall har mer än fördubblats sedan slutet av oktober – liknande ökning inom intensivvården

Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli
Man i glasögon och munskydd
Enligt Institutet för hälsa och välfärds direktör Mika Salminen har i nuläget 9 omikronfall bekräftats i Finland. Arkivbild.

Fortfarande kunde hälsomyndigheterna inte komma med många glädjande besked under sin veckovisa presskonferens om coronaläget på torsdagen.

Epidemin fortsätter att tillta och viruset är listigt, sade Social- och hälsovårdsministeriets ledande sakkunniga Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Under förra veckan konstaterades totalt 9 400 nya coronafall i landet. Det är mer än en fördubbling jämfört med smittsiffrorna under den sista veckan i oktober.

Då konstaterades totalt 4 200 nya fall. Därpå följande vecka konstaterades 5 200 nya fall.

Inte bara antalet nya coronafall har ökat i rask takt. Under förra veckan lades totalt 39 nya patienter in på intensivvårdsavdelningar runtom i landet. Också det är en fördubbling jämfört med slutet av oktober, då patientantalet under en vecka ökade med 20. Däremot syns för tillfället inte lika stora skillnader i behovet av specialiserad sjukvård.

Incidensen varierar kraftigt

Såväl Voipio-Pulkki som Institutet för hälsa och välfärds direktör Mika Salminen betonade vikten av att ta coronavaccinet. Enligt Voipio-Pulkki sprids viruset nu i hög grad bland en viss del av befolkningen.

— Den kanske mest iögonfallande noteringen är att incidensen är rekordhög bland den befolkningsgrupp som är ovaccinerad men som är mycket aktiv, befinner sig i arbetslivet, rör sig mycket bland andra och har mycket sociala kontakter, sade Voipio-Pulkki.

För den befolkningsgruppens del rör sig incidensen enligt Voipio-Pulkki mellan 1 200 och 1 300. Incidensen anger antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

— Det skulle därför vara ytterst viktigt att höja vaccinationsgraden bland unga och medelålders vuxna. Den första vaccindosen är ytterst viktig ifall man ännu inte sett till att ta vaccinet.

Incidensen varierar också runtom i landet. Bland vaccinerade rörde den sig förra veckan allt mellan 82 och 682. Bland ovaccinerade var motsvarande siffra allt mellan 112 och 1 632.

Voipio-Pulkki sade att de regionala variationerna visar på hur listigt viruset är, eftersom vaccinationstäckningen inte alls varierar i lika hög grad som incidenstalen.

För tillfället har alla områden förutom Södra Österbotten nått en vaccinationsgrad på 80 procent. Salminen betonade ändå att det inte är ett fullbordat mål.

— Ju högre vaccinationsgrad, desto bättre är effekten. I takt med att vaccinationsgraden stiger minskar trycket på sjukvården och även antalet personer som insjuknar.

Vaccinationsgraden är högst i östra Finland, men också Egentliga Finland och Åland får beröm för sina vaccinationssiffror.

Den nationella incidensen förra veckan var 315.

Åtminstone 9 omikronfall i Finland

Den nya virusvarianten omikron har nu bekräftats i över 50 olika länder världen över.

Enligt Salminen är varianten utbredd också i Europa. Exempelvis i Danmark förekommer varianten nu på flera håll och i Norge har en stor smittkedja bekräftats.

För Finlands del uppgår antalet omikronfall till 9, men flera misstänkta fall undersöks för tillfället. Enligt Salminen kommer institutet eventuellt att komma med mer information om de misstänkta fallen senare under torsdagen.

Preliminära undersökningar visar enligt Salminen att antikroppar inte stoppar omikronvarianten i samma grad som tidigare virusvarianter. Han betonar ändå att de vaccinerade som har smittats av omikronvarianten i huvudsak har fått lindriga symtom. Det behövs ändå mer forskning innan man kan dra slutgiltiga slutsatser för hur väl vaccinen skyddar mot omikron.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter