Förflytta dig till innehållet

Antalet fästingar har ökat explosionsartat de senaste tjugo åren i Finland — klimatförändringen är orsaken bakom

Arkiv/ÅU
Ett litet kryp på bar hud.
Arkiv/ÅU

Vanlig fästing. ÅU foto.

Om du tycker att fästingarna har ökat de senaste åren har du inte fel.
— Fästingarna har ökat i antal väldigt mycket de senaste tjugo åren. Sedan början av 00-talet har fästingarnas antal på Själö i Åbo skärgård ökat femtiofalt och en liknande trend ser vi i resten av Finland, säger Jari Hänninen, biträdande professor på Åbo Universitets enhet för biodiversitet på Skärgårdshavets forskningsinstitut som är verksamt på Själö.
Orsaken till den explosiva ökningen är klimatförändringen. Fästingar är växelvarma djur som tycker om värme. Så fort temperaturen överstiger fem grader plus på våren kommer fästingarna fram.
— Tidigare hittade vi de första fästningarna i månadsskiftet april–maj men nu hittar vi dem redan i slutet av mars, säger Hänninen.
Fästingarna förekommer också längre in på hösten. Nu för tiden hittar forskarna på Skärgårdshavets forskningsinstitut fortfarande fästingar i början av november. Mildare vintrar med färre ordentliga köldknäppar gör att fästingarna klarar sig bättre genom vintern.

Därför drabbas kustområden

Flest fästingar i Finland finns det vid kustområdena och de stora sjöarna inne i landet.
— Orsaken är att luftfuktighetsgraden är högre vid de här områdena, vilket gör att fästingarna trivs, säger Hänninen.
En fästinghona lägger i genomsnitt 1 000 ägg per gång. Tidigare kunde honorna lägga ägg två gånger om året, men eftersom klimatet har blivit varmare har det lett till att växtperioden förlängts och nu för tiden hinner honorna lägga ägg tre eller fyra gånger om året.
Hur många av avkommorna som överlever beror på hur mycket vilda djur det finns som fästingarna kan hoppa på.
I början använder fästingarna möss och andra djur i samma storlek som värddjur. Efter det hoppar de på rävar och mårdhundar och sedan på älgar eller människor. Fästningen byter värddjur eftersom den behöver hela tiden mera blod allt eftersom den blir större.

Ny köldtålig fästing

De senaste åren har den så kallade Taigafästingen börjat sprida sig i Finland. Taigafästingen har sitt ursprung i Sibirien. Taigafästingen tål köld bättre än vanlig fästing och trivs därför bättre i Norra Finland.
Taigafästingen kan sprida samma sjukdomar som vanlig fästing, det vill säga borrelios och fästingburen hjärninflammation (TBE). Utöver ”vanlig” TBE sprider Taigafästingen också en aggressivare version av sjukdomen. Vaccinet mot fästingburen hjärninflammation fungerar mot båda varianterna.

Dela artikeln

En kommentar: “Antalet fästingar har ökat explosionsartat de senaste tjugo åren i Finland — klimatförändringen är orsaken bakom

  1. Susanne Nyman skrev

    Ni skrev inte hur många fall av TBE på dom olika orterna? Skulle vara intressant att veta.
    Jag är också intresserad av att veta hur många av dom TBE smittade som blev allvarligt sjuka och hur många som fick bara som en värre flunssa av TBE:n?
    Hur många blev så sjuka att dom fick men för livet?
    Hur många av de TBE smittade hade fått TBE vaccin?
    Jag minns att vi skickade in fästingar för undersökning för något år sen, hur stor procent hade TBE och hur stor procent hade Borrelia i Pargas?
    Hoppas ni får reda på svaren, skulle vara så himla intressant att veta.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter