Förflytta dig till innehållet

Nästan varannan rattonykter i Åbo är påverkad av droger

En polis gör blåstest på en bilist som sitter i bilen


I början av veckan rapporterade polisen i Åbo om att tre bilister blivit fast för att ha kört drogpåverkade under samma dag.
Andelen rattonyktra som är påverkade av andra rusmedel än alkohol ökar i Sydvästra Finland och i hela landet. Det märks i trafikpolisernas dagliga arbete.
– Det är en väldigt oroande utveckling, säger Mika Peltola, överkommissarie vid Sydvästra Finlands polisinrättning.
I och med att droganvändningen har blivit vanligare har trafikpoliserna också tagit i bruk nya metoder för att få fast alla former av rattonykterhet.
Drogsnabbtest har utvecklats och tagits i bruk under de senaste åren och används numera flitigt av trafikpoliser. Vid sidan av alkomätaren kan polisen på plats i trafiken göra ett salivtest på föraren som indikerar om personen är påverkad av narkotika.
Om testet ger positivt resultat för en viss substans förs personen på blodprov för att säkerställa om personen har narkotika i blodet.
Amfetamin och metamfetamin är den vanligaste drogen i trafiken. Näst vanligast är cannabis.
Detta speglar att användningen av dessa substanser har blivit vanligare i samhället i stort. Narkotikabrotten överlag har också ökat.
I Åbo var 42 procent av alla som blivit fast för rattonykterhet förra året påverkade av annat ämne än alkohol. På en del orter i Finland är andelen redan över 50 procent.
Antalet drogpåverkade i trafiken i Åbo utgör en stor del av alla som blivit fast för rattonykterhet i Sydvästra Finland, dit både Egentliga Finland och Satakunta hör.
I Egentliga Finland står Åbo för 60 procent av alla narkotikapåverkade som polisen fått fast i trafiken.
Peltola påpekar att droganvändningen koncentrerar sig främst till större städer och i Åbo gör polisen därmed också flest kontroller.
Både alkohol och narkotika gör att reaktionsförmågan och omdömesförmågan blir sämre.
Peltonen lyfter fram att onyktra vid ratten inte bara är en fara för sig själv utan också för andra.
– Rattonyktra riskerar också att skada och till och med ha livet av någon annan, och sedan tvingas leva med det och kanske inte kunna förlåta sig själv. Folk borde komma ihåg detta när de är nyktra, att aldrig sätta sig onyktra vid ratten, säger Peltonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter