Förflytta dig till innehållet

Antalet brott på Åland fortsätter att minska

Dickelbers / Wikipedia
en åländskpolisbil

Enligt statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå kom 1771 brott till myndigheternas kännedom under 2021.

Det är 140 färre än året innan.

Under 2021 klarades 1 287 brott upp, vilket ger Åland en uppklarningsprocent på 73 procent. Motsvarande siffra för hela Finland är 64 procent.

Värt att notera är att antalet brott som kommer till den åländska polisens kännedom är betydligt färre än hos många andra polisinrättningar.

Brotten ökade 1980-2008

Den positiva trenden som vi fått leva med sedan 2008 var tidigare omvänd. Mellan 1980 och 2008 ökade antalet brott som kom till myndigheternas kännedom på Åland. Minskningen nu beror i huvudsak på att de två största typerna av brott, trafikbrott och egendomsbrott, har blivit färre.

Egendomsbrott ovanligare

Framförallt egendomsbrotten har blivit allt ovanligare. I början av 2000-talet rapporterades i genomsnitt 1 140 egendomsbrott per år, vilket de senaste fem åren har sjunkit till ungefär 700 årliga registrerade brott.

Egendomsbrotten är dessutom ovanligare på Åland än i Finland, även om trenden också är avtagande på fastlandet. Det förklarar också till stor del den lägre brottsstatistiken på Åland.

Män mer utsatta

Åsubs statistik visar att fler män än kvinnor var utsatta för brott ifjol. Största delen av skillnaden kan ses i att nästan dubbelt fler män än kvinnor var utsatta för misshandelsbrott och brott mot liv. Antalet brottsoffer ifjol minskade till 254 jämfört med 304 år 2020.

Sexualbrottsoffer är oftast kvinnor. Sexualbrotten ökade något från år 2020 samtidigt som misshandel blev lite ovanligare.

I början av 2000-talet rapporterades i genomsnitt 11 brott per år, vilket de senaste fem åren har ökat till i genomsnitt 25 brott per år. Det betyder att sexualbrotten procentuellt har ökat mest.

Män oftare misstänkta

När det kommer till brottsmisstänkta är männen överrepresenterade i statistiken. Över tre fjärdedelar av dem som var misstänka för brott 2021 var män.

Könsbalansen var särskilt rubbad vid sexualbrott.

Åldersgruppen 18–29 stod för majoriteten av alla brott i förhållande till yngre och äldre åldersgrupper.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter