Förflytta dig till innehållet

Antagningen till Åboskolor kan ske på helt annat sätt 2023 – annars får Cygnaeus skola för många elever

Arkiv/J-O Edberg
Barn stiger av buss vid hållplats i stadsmiljö
Det finns en risk för att Cygnaeus skola (bilden) får för många barn, medan nya Sirkkala skola inte skulle fyllas lika effektivt.

Åbo stad har ett bekymmer. Nuvarande elevupptagningsområden för svenskspråkiga barn lämpar sig illa för var de minsta barnen bor nu och i framtiden.

Det här kan leda till att Sirkkala skola inte fylls effektivt och att Cygnaeus skolas lokaler inte klarar av ett växande elevantal.

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning ska därför nu ta ställning till vad som kunde göras.

Förslaget är att indelningen i nuvarande elevupptagningsområden slopas 2023.

”Ifall det finns endast ett elevupptagningsområde är det möjligt att jämnare hänvisa eleverna till de olika skolorna enligt lokalresurs, dock med beaktande av att lärostigen ska förbli enhetlig”, enligt föredragningslistan för mötet på tisdag.

Ett enda elevupptagningsområde har därför också följder för var barn sätts i förskola.

Två sämre alternativ

Det finns också andra alternativ, som det att behålla nuvarande elevupptagningsområden. I det fallet måste Åbo stad göra stora investeringar i nya undervisningslokaler i centrum.

Det här skulle inte bara bli dyrt men också vara en långsam process. Dessutom skulle nya lokaler i anslutning till Cygnaeus skola inte lösa problemet med för få barn i nya Sirkkala skola. Det här skulle vara resursslöseri då Sirkkala skola nu repareras och byggs ut.

Alternativet ses därför som ohållbart på lång sikt.

Ett tredje alternativ i den sammanställning som har gjorts för svenska sektionen är att flytta Cygnaeus skola bort från centrum, för att på så vis få helt nya lokaler. Det här bedöms ändå vara orealistiskt, då det inte finns lämpliga eller geografiskt tillgängliga byggnader.

Öppen diskussion behövs

Direktören för svenskspråkig fostran och undervisning, Liliane Kjellman, förordar därför att nuvarande elevupptagningsområden slopas redan nästa år.

Resultatet skulle då vara att fler barn styrs till Sirkkala skola än vad som skulle ske med nuvarande elevupptagningsområden.

Cygnaeus skola skulle ändå byggas ut, men tanken är att klara sig med den oanvända byggrätt som redan finns, 800 kvadratmeter. Det förenklar hela processen.

När sektionen vid nämnden för fostran och undervisning har behandlat ärendet är det tänkt att öppna för dialog med Åbofamiljer.

Ett beslut om elevupptagningsområden är nödvändigt också för de framtida beslut Åbo stad ska ta om skolfastigheter. I höst görs en mer konkret analys av de lokalbehov som finns inom svenskspråkig fostran och undervisning.

Åbo stads servicechef Minna Juselius och bildningsväsendets svenska direktör Liliane Kjellman vill inte kommentera alternativen förrän sektionen har fattat sitt beslut.

Tre scenarier har utvärderats

1: Ses som en ohållbar lösning: Sirkkala skolas och Cygnaeus skolas elevupptagningsområden justeras inte.

2: Det här föreslås: Nuvarande elevupptagningsområden slopas, hela Åbo stad blir ett enda elevupptagningsområde.

3. Ses som orealistiskt: Cygnaeus skola flyttas, möjligtvis till Österås, Skansen eller Hammarbacka (Syrengränden, tidigare plats för högstadiet Vasaramäen yläkoulu).

Källa: Föredragningslistan för Svenska sektionen
vid nämnden för fostran och undervisning

Dela artikeln

En kommentar: “Antagningen till Åboskolor kan ske på helt annat sätt 2023 – annars får Cygnaeus skola för många elever

  1. Siw Törnroos skrev

    Jag saknar det fjärde och enligt min mening det bästa alternativet att lösa elevfördelningen till de två skolorna. Dvs att återgå till gammal distriktsfördelning. I första hand kan man undersöka om det hjälper att gå tillbaka till distriktena som de var 2012, om det inte räcker är det bara att se tillbaka till tidigare distriktsgränser. Det har under åren varit enkelt att göra Cygnaeus distrikt större och därmed minska Sirkkalas, varför skulle det vara svårare att göra det motsatta nu.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter