Förflytta dig till innehållet

Anställd på skola ville att studerande skulle skicka nakenbilder på sig själv – gjorde sig inte skyldig till brott

Skärmdump. Så här kunde kommunikationen mellan Minna och Petter se ut. Olämpligt, men inte brottsligt, anser myndigheterna. Foto: Privat


Minna hade gått ett par år på skolan när Petter, en man i medelåldern och anställd på Minnas skola, började intressera sig för henne.
Till att börja med handlade Petters intresse om att lyssna och stödja. Minna var 17 år, hade lidit av depression och behövde en vuxen person att prata med.
Minna och hennes studiekompisar tyckte att Petter var jättetrevlig.
Till att börja med träffades Petter och Minna i skolans allmänna utrymmen, men så småningom sågs de också på kvällarna, utanför skolans område.
Under sommarlovet tog Petter kontakt med Minna på Facebook och undrade om hon hade problem som han kunde hjälpa med.
— Han sa själv att det han gjorde var fel och att han inte borde ta kontakt med studerande utanför skoltid. Vi hade kontakt över sommaren och jag öppnade upp mig om alla problem och så, berättar Minna.
Också Petter berättade hur han kände. Att Minna var det första han tänkte på när han öppnade ögonen på morgonen och att hon var det sista han tänkte på när han gick och la sig på kvällen. Att han älskade henne.
När skolan igen började tog Petter kontakt med Minna allt oftare.
— Han ville hela tiden veta hur jag mår och vad jag gör. Om jag inte svarade i telefonen så skickade han meddelanden till mina kompisar och frågade dem vad jag håller på med och undrade varför jag inte svarar i telefonen. Ibland orkade jag inte svara. Han ringde eller hörde av sig via Instagram eller Facebook varje dag.
I något skede ändrades tonen, enligt Minna, i Petters meddelanden.
— Han ville ha nakenbilder på mig. Om jag skickade en bild på bara ansiktet svarade han att bilden var tagen för högt upp och att jag skulle ta en bild nerifrån, berättar Minna och tillägger:
— Jag blev jätteledsen. Han sa själv att jag var som en dotter åt honom. Jag hade ju litat på honom, säger Minna.
Minna gick inte med på att skicka nakenbilder på sig själv och till slut sa hon ifrån att hon inte längre ville ha kontakt och då lämnade Petter henne i fred.
I samma veva kontaktade Minna skolans rektor, som polisanmälde det hela.
Polisen inledde en undersökning av fallet under rubriken Olaga förföljelse/lockande av barn i sexuella syften/sexuellt utnyttjande.
Någon månad senare avslutade polisen undersökningen och meddelade att det inte finns orsak att misstänka något brott och åklagaren fattade beslut om att förundersökningen läggs ner.
Sedan dess har Minna grubblat över hur det är möjligt att det inte är brottsligt att en person i överordnad ställning skickar sexuella inviter och sexuellt färgade meddelanden till en minderårig elev.

Vad säger lagen?

Får en anställd på en skola föreslå sex och be om nakenbilder av en minderårig studerande? Och borde Minna ha förstått från första början att relationen mellan Petter och henne skulle ta den vändning den tog och att hon därför borde ha satt stopp för kontakten genast i början?
Häradsåklagare Heidi Röblom vid Västra Finlands åklagarämbete konstaterar inledningsvis att sexualbrott hör till de svåraste frågorna inom straffrätt och att det finns betydande skillnader i lagen beroende på om offret är under 16 år, mellan 16 och 18 år eller över 18 år.
Bedömningen görs också alltid på basis av omständigheterna i det enskilda fallet.
Om någon är under 16 år är i praktiken all kontakt av sexuell karaktär förbjuden såvida det inte handlar om två jämnåriga och jämbördiga personer.
Är offret över 16 år, men ännu inte har fyllt 18 år, spelar bland annat förövarens avsikt och förövarens position i förhållande till offret in.
För incidenter inom skolvärlden gäller också 5 § i kapitlet om sexualbrott  i strafflagen, nämligen att det är straffbart för någon att genom att utnyttja sin ställning förmå en person som är under 18 år och i en skola eller annan inrättning står under gärningsmannens bestämmanderätt eller övervakning eller något annat därmed jämförbart underordnat förhållande, till samlag eller sexuell handling.
Avgörande är huruvida förövaren medvetet eller omedvetet utnyttjar sin maktposition och huruvida offret helt fritt kan bestämma om relationen och innehållet i relationen.
En skolas interna regler avgör inte huruvida en handling är straffbar eller inte.
Det måste också finnas bevis för uppsåt från gärningsmannens sida.
— I vissa fall kan man anse att det handlar om så självklara saker att förövaren måste förstå att ett beteende är oönskat men i många fall är det så att offret upplever det på ett visst sätt utan att förövaren förstår det, förklarar Röblom.
I Minnas och Petters fall kom polis och åklagare till att Petters förslag till Minna att skicka nakenbilder på sig själv inte är straffbart. Detta eftersom hon som 17-åring hade fått skicka bilder om hon så hade velat. Alltså var det heller inte ett brott från Petters sida att be om bilder.
Vidare ansåg åklagaren att Petters position på skolan inte hade varit sådan att han haft det slag av makt över Minna som avses i lagen. I protokollet bedöms Petters handling ändå som olämplig.
Och ytterligare: Minna hade under den tid som relationen upprätthölls inte klart sagt i från att hon inte önskade ha kontakt. Alltså kunde Petter tro att kontakten var önskad.
När Minna väl sa i från, upphörde Petter att ta kontakt.
Röblom poängterar att polis och åklagare bara granskar om något som inträffat är straffbart – inte om det moraliskt sett är rätt eller fel.
— Allt som är osakligt eller omoraliskt är ju inte straffbart straffrättsligt sätt. Och det är något vi stöter på ganska ofta. För att vi ska kunna åtala någon för någonting måste det ju finnas en uttrycklig paragraf som säger, inte bara att något är förbjudet, utan också att det är straffbart.
Initiativet till artikeln kommer från Minna och hennes studiekompisar.
De upplever att polisens och åklagarens utlåtande rentvår Petter och ger män, oberoende av ställning och ålder, rätt att uppvakta unga flickor hur de vill.
Petter arbetar inte längre på Minnas skola och till ÅU säger han att han inte vill kommentera det inträffade.
Skolans rektor konstaterar att misstankar om ett osunt förhållande mellan personal och en minderårig studerande alltid polisanmäls.
I övrigt kommenterar skolan inte ett enskilt fall.
 Petters och Minnas namn har ändrats och i verkligheten heter de något annat.  Skolan är en skola i Sydvästra Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter