Förflytta dig till innehållet

Ansökan om kulturstöd kan ske snabbt om riksdagen godkänner paketet

Jean Lindén/SPT
Under coronan har Centret för konstfrämjande redan delat ut extra stöd till konstnärer och företagare i kulturbranschen fyra gånger. Den nu föreslagna potten på 65 miljoner euro är dock dubbelt så stor som de tidigare utdelningarna totalt.

Regeringen meddelade på onsdagen att den vill stödja kulturen med drygt 127 miljoner euro via den andra tilläggsbudgeten. Om riksdagen godkänner paketet kan kulturfältet snart börja fila på sina ansökningar.

Hälften av summan – nästan 65 miljoner euro – ska fördelas som stipendier till kulturproffs och som understöd till företag och ensamföretagare i branschen.

Det är Centret för konstfrämjande Taike som fördelar stöden. Där finns rutiner för att snabbt dra i gång ansökningsprocessen, säger Riitta Kaivosoja, överdirektör vid undervisnings- och kulturministeriet.

— Liknande coronastöd har ju delats ut tidigare. Ansökningstiden för det föregående stödet, där 15 miljoner delades ut, gick ut den 15 april. Taike fick in nästan 9 000 ansökningar, så alla som nu ansökt kommer inte att få pengar.

Kaivosoja säger att ansökningsdirektiven brukar vara ganska allmänt formulerade. Konstnärerna ska berätta hur coronan påverkat dem och bifoga en arbetsplan. Taike vill inte ha några kvitton inskickade.

Institutionerna vana ansökare

Av kulturens 127 miljoner ska 20 miljoner euro gå till nationella konstinstitutioner och teatrar, orkestrar och museer som får statsandelar. De här pengarna ska man också ansöka om, men direkt från ministeriet.

Riitta Kaivosoja säger att de stora institutionerna är vana att fylla i ansökningar, så här uppstår knappast bekymmer. Liknande stöd delades ut i fjol.

Sommarteatrar kan få pengar

I onsdagens svenska pressmeddelande om stödpaketet finns en något luddig formulering om 10,5 miljoner euro som undervisnings- och kulturministeriet vill ge till ”kulturevenemang, sommarteatrar och religiösa sommarevenemang som ordnas som allmännyttig verksamhet av anordnare i aktiebolagsform och vars omsättning är under 150 000 euro”.

Riitta Kaivasoja säger att det här inte betyder att en sommarteater måste vara ett aktiebolag. Skälet till att aktiebolag nämns är att ett helt annat stöd – de 85 miljoner euro som regeringen vill fördela som evenemangsgaranti till evenemangsbranschen – endast är tänkt för större festivaler. För att inte mindre evenemang som ordnas av aktiebolag ska bli utan stödmöjlighet kan de alltså i stället ansöka om stöd ur samma pott som till exempel sommarteatrar.

Garanti för stora evenemang

Evenemangsgarantin för stora evenemang är tänkt att fördelas av Statskontoret. Garantin ges inför evenemang, och om de annulleras eller ”begränsas med stöd av lag eller ett beslut av myndigheten” kan arrangörer och underleverantörer få 85 procent av de faktiska kostnaderna ersatta.

Garantin ska gälla evenemang som annulleras mellan den 1 juni och 31 december 2021.

Stödpaketet

Regeringen vill ge cirka 230 miljoner euro till kultur och konst, evenemangsbranschen samt motion och idrott.

Av kulturstödet på 127 miljoner går 65 miljoner till yrkesutbildade personer samt företag och ensamföretagare.

Undervisnings- och kulturministeriet ska fördela 15 miljoner euro till samfund inom det fria konstfältet, 20 miljoner euro till nationella konstinstitutioner och teatrar, orkestrar och museer som får statsandelar samt 10,5 miljoner euro till kulturevenemang, sommarteatrar och religiösa sommarevenemang.

Aktörer och föreningshus inom kulturarvsbranschen får 3,5 miljoner euro, anordnare av grundläggande konstundervisning utanför statsandelssystemet 4 miljoner euro samt ämbetsverk i branschen 1,5 miljoner euro.

För stöd till små och medelstora biografer reserveras 8 miljoner euro som delas ut av Finlands filmstiftelse.

För evenemangsgarantin reserveras 85 miljoner euro.

18,5 miljoner euro föreslås gå till motion och idrott: 9 miljoner euro till föreningar, 6 miljoner euro till idrottsorganisationer och 3,5 miljoner euro till evenemang som ställts in eller lidit förluster samt till kommande evenemang.

Tilläggsbudgetpropositionen, där stöden ingår, lämnas till riksdagen den 29 april.

Jean Lindén/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter