Ansiktslyft för Salutorget i vår – försäljarna flyttas om och området får en blomstig

Från och med nyår är det tänkt att försäljarna på Salutorget ska få nya platser. På måndag tar Åbo stadsstyrelse ställning till ett förslag som är tänkt att göra torget mera trivsamt och så tillgängligt som möjligt för både besökare och försäljare.
– Vi vill ha en livlig stadskärna och det förslag som vi nu har tagit fram är ett sätt som vi hoppas ska locka stadsborna och göra försäljarna glada, säger handelsplatschef Hanna Sjöbring om den nya planen.
Förslaget har tagits fram i samråd med försäljarna, men Sjöbring erkänner att det inte var helt utan gnissel.
– Det är över 30 försäljare på torget och alla kan förstås inte bli nöjda. Men vi tycker att det här är den bästa kompromissen som var möjlig för att tillgodose behoven hos alla inblandade, säger hon.
Det som företagarna på torget har reagerat mest på är att Salutorget enligt de nya bestämmelserna ska vara bilfritt mellan 09 och 14. Innan det är servicetrafik endast tillåten i 30 minuter i sträck för lastning och packning.
– Torget ska vara ett ställe där besökarna känner sig trygga och inte behöver bry sig om att se upp för bilar. Det har också kommit önskemål från politiskt håll att minska biltrafiken i centrum och därför har vi valt den här lösningen.
Sjöbring säger att det inte har gått att göra torget helt billfritt, i och med att en del av lastningen helt enkelt måste ske på plats.
Blomförsäljningen samlas på ett och samma ställe
När försäljarna vid årsskiftet byter platser kommer upplägget att följa diagonalerna på torget, som ska lämnas fria för besökare att röra sig längs.
Diagonalen från hörnet av Eriks- och Auragatan kommer att bli något som förslaget kallar för Blomstigen. Där kommer alla blomförsäljare att stå.
– Blomstigen tror jag kommer att bli riktigt mysig. Det blir svårt att inte gå därifrån med en blomma i famnen, säger Sjöbring.

Fiskförsäljarna har bett om att få stå närmast paviljongen vid Eriksgatan och mellan dem och mitten av torget kommer de så kallade ”penkkiläiset” att stå, det vill säga bänkförsäljarna vid de små borden som säljer närodlat.
– De ville inte stå i solen och fick den delen av torget som har mindre sol. Frukt- och grönsaksförsäljarna har fått den delen av torget som ligger närmast den ortodoxa kyrkan.
Det blir också en ändring i vilka tider försäljarna finns på torget, även om den är mest formell.
– Tidigare har det inte funnits någon exakt tid som försäljarna ska vara på torget, men nu har vi ett formellt kundlöfte att man alltid hittar försäljarna på torget mellan 09 och 14. Utöver det får de vara på plats mellan 07 och 18, säger Sjöbring.
Ny prissättning av platshyran för torghandlarna
De nya arrangemangen gäller tillsvidare, men Sjöbring säger att man kommer att följa med situationen och anpassa sig efter behov.
– Det är första sommaren som torget är igång efter ombyggnationen, så vi vet inte hur den kommer att te sig. Vi förväntar oss många besökare, men om det visar sig att upplägget med diagonaler inte passar kundströmmarna, så planerar vi om tillsammans med torgförsäljarna.
Prissättningen för företagarna förändras också, berättar Sjöbring. Tidigare har de betalat per försäljningsvagn, men i framtiden får försäljarna betala för antalet kvadratmeter.
– Systemet var föråldrat och förändringen gör prissättningen mera jämställd. Vissa har fått höjt pris, medan andra har fått sänkt.
Samtidigt höjs också priset för bänkförsäljarna, med någon euro per dag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.